KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Potravinářství

Potravinářství

AKTUALITY

V Praze zasedal Evropský úřad pro bezpečnost potravin

08/07/09

Na závěr českého předsednictví Radě EU hostila Česká republika 32. zasedání poradního sboru Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). Za účasti ministra zemědělství Jakuba Šebesty a výkonné ředitelky EFSA Catherine Geslain-Lanéelle se jednání uskutečnilo v Praze ve dnech 24. -25. června 2009.

Potravin bude málo a drahých

23/06/09

Poptávka po potravinách v příštích deseti letech poroste a zemědělství díky tomu zůstane silným odvětvím.

Fischerova vláda hodlá podporavat ekologické zemědělství

22/06/09

Zdroj: Zpravodaj  Bio-info

Na webových stránkách MZe byla zveřejněna nadlimitní veřejná zakázka na služby s názvem Podpora rozvoje regionálního odbytu biopotravin

22/06/09

Zdroj: MZe

Svalovci sice existují, ale nás nesužují  

17/06/09

S možností výskytu trichinelózy, tj. s larvami svalovce v mase zejména divokých prasat, Státní veterinární správa ČR počítá, nicméně v současné době žádné riziko nehrozí.

 

Myjte si ruce i borůvky

17/06/09

Riziko sice není velké, ale vyloučit možnost nakažení člověka parazitem Echinoccocus multilocularis prostřednictvím některých lesních plodů prakticky nelze.

Rodí se nový akční plán pro ekologické zemědělství a biopotraviny

16/06/09

Skupina odborníků a aktérů v oblasti ekologického zemědělství a trhu s biopotravinami začala pracovat na aktualizaci Akčního plánu rozvoje ekologického zemědělství v České republice. Stávající Akční plán totiž svoji funkci splnil a je potřeba reagovat na aktuální vývoj.  

Českou biopotravinou roku 2008 je vitaminátor

16/06/09

Zdroj: www.biopotravinaroku.cz

Nová chřipka A (H1N1)

10/06/09

Informace EFSA o riziku, které nový virus chřipky A (H1N1) představuje  pro spotřebitele: konzumenty vepřového masa a masných výrobků

Listerie mohou být za určitých okolností nebezpečné

10/06/09

Za podmínky, že jde o surovinu živočišného původu určenou k tepelnému zpracování, nemusí zákazníka potenciální obsah baktérií listerií (Listeria monocytogenes) tak zajímat. Při tepelném zpracování se bakterie dostatečně „devitalizují“.