KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Potravin bude málo a drahých

23/06/09

Poptávka po potravinách v příštích deseti letech poroste a zemědělství díky tomu zůstane silným odvětvím.

 

 

Vzrostou ceny sklízených plodin a rostlinných olejů, k čemuž přispěje rychlý vzestup biopaliv.

Ceny masa se také zvýší, ale ne o tolik, tvrdí to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Přes dopad světové finanční krize a klesající ekonomiky na všechna odvětví si zemědělství povede relativně lépe díky zvyšujícím se příjmům.

Roli sehraje i to, že poptávka po potravinách nereaguje na ekonomiku pružně. Mezi lety 2009 až 2018 se ve srovnání s obdobím 1997 až 2006 reálně zvýší průměrné ceny sklízených plodin o deset až 20 procent. U cen rostlinných olejů pak FAO odhaduje cenový nárůst na více než 30 procent.

Ceny zemědělských produktů byly na vrcholu v sezoně 2007/08. Rekordní ceny sklizní loni vyhnaly nahoru ceny potravin, což v několika oblastech rozvojového světa způsobilo nepokoje. Obecně se očekává, že ceny neporostou po následující dva až tři roky, dokud se hospodářský růst nezrychlí.

Ceny masa a mléka v letech 2009 až 2018 porostou pomaleji než ceny sklízených plodin, protože má krize na maso a mléko větší krátkodobý vliv. Jejich ceny jsou citlivější na úroveň příjmů. V krátkodobém výhledu maso nepřekoná průměr z let 1997 až 2006, zatímco mléčné výrobky budou mírně nad průměrem z té doby.

Zdroj: Haló noviny, 19.06.2009