KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Rodí se nový akční plán pro ekologické zemědělství a biopotraviny

16/06/09

Skupina odborníků a aktérů v oblasti ekologického zemědělství a trhu s biopotravinami začala pracovat na aktualizaci Akčního plánu rozvoje ekologického zemědělství v České republice. Stávající Akční plán totiž svoji funkci splnil a je potřeba reagovat na aktuální vývoj.  

 

//<![CDATA[
var m3_u = (location.protocol=='https:'?'https://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php':'http://bio-info.cz/openx/www/delivery/ajs.php');
var m3_r = Math.floor(Math.random()*99999999999);
if (!document.MAX_used) document.MAX_used = ',';
document.write ("“);
//]]>

Ačkoli došlo od roku 2004 v České republice k obrovskému rozvoji ekologického zemědělství a spotřeby biopotravin, zdaleka nefunguje vše tak, jak by mohlo. Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství do roku 2010, strategický dokument, který česká vláda přijala v dubnu 2004, již není aktuální a potřebuje revizi.

Proto začala pracovat skupina odborníků a expertů, zástupců svazu ekologických zemědělců, kontrolních organizací, výzkumu a vzdělávání, a také samotní ekozemědělci, výrobci a obchodníci s biopotravinami. Skupina se ve spolupráci se zástupci Ministerstva zemědělství bude snažit do konce roku připravit aktualizovaný Akční plán. Skupinu metodicky vede Jaroslav Pražan, vedoucí odboru Trvale udržitelné zemědělství na Ústavu zemědělských a ekonomických informací.

Nový Akční plán na roky 2011 až 2015 by měl být na jaře příštího roku předložen vládě ke schválení. Jeho hlavními cíli bude jistě další setrvalý a udržitelný rozvoj ploch v ekologickém zemědělství a nárůst spotřeby domácích biopotravin. Akční plán by měl ale také vyjmenovat hlavní nástroje a opatření k dosažení cílů.

Většina evropských států má svůj vlastní Akční plán rozvoje ekologického zemědělství. Od roku 2004 je naplňován také Evropský akční plán pro ekologické potraviny a zemědělství, který vytyčuje 21 iniciativ k dosažení cílů rozvoje trhu s ekologickými potravinami a zlepšuje normy zvýšením účinnosti, transparentnosti a důvěry spotřebitelů. Cílem tohoto plánu je mimo jiné zlepšit povědomí o ekologickém zemědělství, podnítit veřejnou podporu prostřednictvím rozvoje venkova, zlepšit normy produkce a posílit výzkum. Plán reaguje na prudký nárůst počtu ekologicky hospodařících farmářů a vysokou poptávku spotřebitelů v posledních několika letech.