KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Potravinářství

Potravinářství

AKTUALITY

Útlum našeho zemědělství skrze trendy v EU. Brzy nemusíme být doma pány. Nahlédněte do USA, ukazuje agrární prezident Jandejsek

26/05/20

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz

Co si běžný občan koupí? Režisér Zdeněk Troška byl v „krámě“. A natvrdo PL řekl, co si myslí o současné situaci

26/05/20

Zdroj: Parlamentní listy

Útlum našeho zemědělství skrze trendy v EU. Brzy nemusíme být doma pány. Nahlédněte do USA, ukazuje agrární prezident Jandejsek

25/05/20

Zdroj: Parlamentní listy

Značku Klasa má 15 nových výrobků. Patří mezi ně také Zahradní limonáda Tátův sad nebo víno Marhulové

25/05/20

Zdroj: SZIF

Rajčata a maso ze Španělska. Čerstvé jako vy, když to projedete autem. EU nás při vstupu napálila „kamarádským“ návrhem, pěkný prů*er, líčí agrární viceprezident

22/05/20

POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Jak čerstvé může být maso nebo rajčata dovážené ze Španělska? Asi jako vy, když projedete stejnou trasu v osobním autě, říká v našem rozhovoru mimo jiné Bohumil Belada, viceprezident Agrární komory České republiky, další odborník na zemědělství v našem seriálu rozhovorů na téma potravinové soběstačnosti a suverenitě státu O českém zemědělství hovoří vždy s velkým zaujetím a hlavně nedá dopustit na práci českých zemědělců.

Ty plné regály v časech krize nebyly úplně samozřejmé. Skokové zdražování potravin nehrozí, ujišťuje prezident českých zemědělců Jandejsek

18/05/20

ROZHOVOR Situace v zásobování potravinami nebyla zdaleka tak jednoduchá, jak se prezentovalo. Zemědělci a producenti to ale zvládli. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Lidé se podle něho o zemědělce vůbec nezajímají, pokud mají „plné žlaby“. Podle Jandejska nehrozí masivní zdražování potravin, jak varovala některá média.

Státy původní EU zaplavily náš trh potravinami. Naše družstvo chtělo prodat jahody do Rakouska. Jak myslíte, že to dopadlo? Expertka na zemědělství promluvila

17/05/20

POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Co znamená slovo soběstačnost? Proč se tohoto slova tak obávají někteří zástupci maloobchodu a proč se někteří tváří, že potřebujeme závislost a obáváme se nezávislosti? Proč tvrdí, že pro nás chtějí jen to nejlepší, ale dělají opak? Poukazuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Jarmila Dubravská, expertka pro zemědělství a členka Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Mimořádné evropské zpravodajství k 15.5.2020

15/05/20

Vydává OAK Most – KIS ÚK

Obilí vyvážíme za nízké ceny. Ovoce dovážíme, půdu zanedbáváme. V roce 90 jsme byli soběstační. Šéf agrárníků Jandejsek vystavuje účet

13/05/20

POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Až pohled na předražené ovoce, zeleninu a maso z dovozu v regálech supermarketů vyvolává v zákaznících otázku, proč si musí kupovat základní potraviny z dovozu a proč jim je nenabídnou čeští zemědělci. Na stejnou otázku hledá odpověď v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Přímo se ptá, co je pro naše obyvatele důležitější, jestli soběstačnost v potravinách, anebo závislost na dovozu často i méně kvalitních potravin ze zahraničí.

Pandemie koronaviru ukázala, jak nebezpečná může být závislost na dovozu potravin. Naši zemědělci patří k nejlepším v Evropě, říká šéf Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek

11/05/20

POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERENNÍ STÁT Veřejnost se o zemědělství začíná většinou zajímat až v momentě, když zjistí, jak rychle se zdražují potraviny v obchodě. Takový šok zažívají právě nyní. I koronavir je zapomenut, když například cena květáku se v obchodě pohybuje v rozmezí 80 až 100 korun! Vepřové zdražilo o více než 20 procent. Zdražování je i z důvodů naší malé potravinové soběstačnosti a stále větší závislosti na dovozu potravin z jiných států. Je o tom přesvědčen i prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, když říká, že soběstačnost naší země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 90 procent.