KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministři zemědělství V4: vyzveme EU, aby více kontrolovala ukrajinský vývoz a zvážila zavedení vratných kaucí na obilí

26/09/23

Tisková zpráva — Chceme lepší kontrolu vývozních tras ukrajinského obilí a zvážit zavedení kaucí na jeho export, to je výsledek dnešního jednání ministrů zemědělství států Visegrádské skupiny, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska ve Znojmě. Ministři také projednali ukrajinský akční plán na zajištění tzv. koridoru solidarity do zemí mimo Evropskou unii. Setkání se online zúčastnil i ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj, který informoval o podrobnostech plánu.

„Chceme navrhnout Evropské komisi, aby zavedla vratné kauce nebo jiný finanční mechanismus pro obchodníky, kteří dovážejí obilí z Ukrajiny. Pokud po ukončení obchodu doloží, že obilí skončilo v té zemi, ve které mělo a opustilo Evropu přes pobaltské nebo polské přístavy, dostanou své peníze zpět. Právě obchodníci jsou totiž klíčoví, protože oni určují, kam se obchodované zboží dostane,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ukrajinské obilí a rozkolísaný evropský trh byly hlavními tématy dnešního jednání ministrů zemědělství České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, s online přítomností ukrajinského ministra.

„Je zásadní, aby nám byla Ukrajina schopna garantovat, že vývoz jejího obilí se prostřednictvím takzvaných koridorů solidarity dostane do třetích zemí a nebude zůstávat v Evropě. Jde nám o pomoc Ukrajině, která se brání ruské agresi i o pomoc zemím, které jsou na ukrajinském obilí závislé. Zároveň však chceme záruky, aby toto obilí nekončilo v zemích EU a nenarušovalo tak trh,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Evropští zemědělci jsou nyní v obtížné situaci způsobené nárůstem cen energií, krmiv a hnojiv, to se v České republice týká především produkce ovoce, zeleniny, chmele a chovu skotu.

„Na složitou situaci na zemědělských trzích reagovala Evropská komise přijetím podpůrných opatření, jako je mimořádná finanční pomoc pro zemědělce a také umožněním poskytnutí národních podpor. Česká republika například pro nejvíce zasažené oblasti získala z unijního rozpočtu 163 milionů korun, k tomu přidá dalších 80 z národních zdrojů. Musíme však hledat i jiné možnosti pomoci a jednou z nich je právě zajištění toho, aby se ukrajinská produkce dostala tam, kam má,“ řekl ministr Výborný.

Minulý týden ministr Výborný apeloval na eurokomisaře Janusze Wojciechowského, aby Evropská komise zajistila aktivní kontrolu nad ukrajinský závazkem, že bude více dohlížet na svůj vývoz. Podle ministra Výborného je nutné hledat celounijní řešení na zefektivnění koridorů solidarity. I dnes ve Znojmě se ministři shodli, že je nutné, aby kontrola EU byla důslednější.

Ministři zemí V4 jednali také o lesnických strategiích i legislativě a nutnosti je v rámci EU sjednotit. Nakládání s lesy se totiž týká nejenom samotného lesního hospodaření, ale i ochrany přírody, boje proti klimatické změně i dalších oblastí. Návrhy jednotlivých zemí někdy nejsou v souladu, protože státy mají ohledně lesů rozdílné priority a stanoviska. Důležité je také zlepšit komunikaci Evropské komise (EK) s členskými zeměmi. Podle ministra Marka Výborného by EK měla více využívat a zlepšit fungování Stálého lesnického výboru Evropské komise, který byl zřízen právě pro vzájemnou informovanost a konzultaci různých lesnických politik mezi zeměmi EU a EK.

Vojtěch Bílý, tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství