KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Výborný: Kvůli situaci se zemědělskými komoditami na EU trzích jsem vyzval eurokomisaře Wojciechowského k aktivnějšímu řešení

09/08/23

Tisková zpráva – Ruská válka na Ukrajině dopadá na evropské, tedy i naše zemědělce. Aktuálně je nejvíce trápí sekundární dopady zvýšeného exportu zemědělských komodit z Ukrajiny. Jde především o velký nárůst dovozů obilovin a drůbežího masa. Proto ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) požádal eurokomisaře Janusze Wojciechowského, aby tuto situaci řešil. Ministr Výborný také znovu nabídl svou účast v diskuzích k aktuálním tématům.

„Během setkání se zemědělci jsme často hovořili o zvýšeném exportu zemědělských komodit z Ukrajiny. Vnímal jsem jejich obavy z této situace. Proto jsem dnes poslal dopis eurokomisaři Januszi Wojciechowskému, ve kterém ho žádám o řešení tohoto problému. Musíme vyřešit logistiku, kapacity transportních cest do třetích zemí, trasování produkce a musíme garantovat potravinovou bezpečnost dovážených komodit a více posílit distribuci do vybraných regionů. Také je potřeba podpořit transport, který sníží tlak na evropský prostor. Důležité je rovněž znát informaci o monitoringu aktuálních zásob a přípravě možných krizových opatření pro nadcházející období,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Česká republika patří od začátku ruské agrese na Ukrajině k významným podporovatelům Ukrajiny a v této podpoře bude pokračovat. Při řešení rozkolísané situace na evropských trzích se zemědělskými komoditami upřednostňuje hledání celoevropského řešení před jednostrannými, které nakonec přinese potřebný efekt všem.

„V současné situaci je podle mě nezbytné zaměřit se i na dlouhodobější výhled. S ohledem na probíhající sklizeň musím opakovaně upozornit na přetrvávající druhotné dopady na část vnitřního trhu EU včetně České republiky. Vnímám některé pozitivní změny ve struktuře produkce a vývoji cen, nicméně aktuální čísla i nadále nejsou z hlediska obchodní bilance zasažených komodit příznivá,“ uvedl v dopise ministr Výborný.

Z hlediska kvality potravin pro všechny spotřebitele je nezbytné zajistit dostatečné kontrolní mechanismy které platí pro evropské producenty i pro dovoz ze třetích zemí. Pro zajištění tohoto spravedlivého přístupu je ze strany Evropské komise nezbytná reálná kontrola dodržování těchto požadavků i při dovozu produkce z Ukrajiny.

Nárůst dovozu zejména u obilovin dosahuje více než 30 % ve srovnání s předešlým obdobím. Obdobná situace přetrvává v sektoru drůbežího masa. Hlavní příčina současné situace je ve velkém zvýšení nabídky nad poptávkou na trzích EU, která byla způsobena dovozem ukrajinské produkce, a to především obilovin. Proto je nezbytné tuto situaci řešit na celoevropské úrovni, a to zajištěním funkčnosti koridorů solidarity.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství