KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo pomůže obcím, které mají kvůli kůrovci zničené cesty

06/06/17
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Oldřich Přibík

Ministerstvo zemědělství je připraveno rozšířit v příštím roce své dotační tituly tak, aby mohlo poskytnout peníze obcím, které mají kvůli kůrovcové kalamitě poničené komunikace, po nichž se odváží dřevo. Chce získat podklady, kolik peněz by na opravy silnic a infrastruktury bylo potřeba. Novinářům to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

S kůrovcovou kalamitou, jaká podle nich nemá obdoby, bojují hlavně lesníci ve Slezsku a na severní Moravě. Z tamních lesů se v posledních letech těží až pětinásobné množství dřeva oproti normální situaci. Z lesů denně jezdí desítky těžkých kamionů naložených kalamitním dřevem a starostové postižených obcí upozorňují na to, že vozidla ničí místní silnice či mosty. Na jejich opravy přitom obce nemají dost peněz.

"Trápí to obce, trápí to i kraje, protože opotřebováváme i jejich infrastrukturu. Já tady vidím nějaké možné řešení. V letošním roce toho už asi mnoho nestihneme, ale v příštím roce jsme připraveni rozšířit náš dotační národní titul, který máme pro opravu polních cest. Jsme připraveni ho po diskusi rozšířit případně i o místní komunikace, abychom byli schopni obcím nabídnout finanční sanaci těchto škod a zaplatit obnovu a údržbu," řekl ministr.

V letošním roce podle něj mělo ministerstvo na obnovu polních cest vyhrazeno 200 milionů korun.*