KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Petr Bendl ujistil na Ústecku starosty a zemědělce, že obce nepřijdou o 300 milionů eur z Evropských fondů

21/05/13
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

20.5.2013

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Petr Bendl potvrdil, že obce nepřijdou o 300 milionů eur z Evropských fondů. Při své dnešní návštěvě Ústeckého kraje řekl starostům a zemědělským podnikatelům, že budou moci peníze dále čerpat z jiných operačních programů. Ministr jednal se zástupci místní samosprávy i obchodu také o dotacích z Programu rozvoje venkova, podpoře živočišné výroby a o současném stavu projednávání Společné zemědělské politiky EU.

Ministr Petr Bendl ujistil na setkání ve Mšených-lázních na Ústecku místní starosty a zemědělce, že obce nepřijdou o 300 milionů eur z Evropských fondů, které bude možné nadále čerpat z jiných operačních programů.

Ministr také jednal o tom, jak zajistit více pracovních míst pro venkov. „V živočišné výrobě může najít práci hodně lidí, právě proto se na ni zaměřujeme. Jedním z nejdůležitějších úkolů zemědělství je zajistit dostatek kvalitních potravin. Živočišná výroba je také základním kamenem připravované Strategie pro růst českého zemědělství a potravinářství po roce 2013,“ řekl Petr Bendl. Další prioritou je podle ministra podpora pěstování ovoce a zeleniny.

Na pracovním setkání ve Mšených-lázních diskutoval ministr se starosty a podnikateli o kanalizačním přivaděči Podbradec – Mšené-lázně a o budoucí podobě Močidelského údolí.

Ministr Bendl vystoupil také na zasedání Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů ve Verneřicích, kde informoval o aktuálním vývoji vyjednávání Společné zemědělské politiky EU (SZP) a reagoval na podněty svazu k aktuální podobě SZP.

„Naším cílem při projednávání Společné zemědělské politiky musí být hledání průsečíku mezi tím, co chceme u nás doma, a tím, jak to chtějí v Evropě. Je jasné, že musí jít o kompromis, ale takový kompromis, který bude výhodný pro naše zemědělce,“ uvedl ministr Bendl.

Jan Žáček

mluvčí Ministerstva zemědělství