KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Petr Bendl a další dobrovolníci vyčistili 62 kilometrů břehů řeky Berounky

23/04/13
viz. zdroj

Zdroj: MZe ČR

22.4.2013

Tisková zpráva – Ani chladné a deštivé počasí neodradilo dobrovolníky, aby jako každoročně vyrazili čistit řeku Berounku. Tradiční vodáckou akci Čistá Berounka založili v roce 2006 Petr Bendl ještě jako středočeský hejtman a jeho tehdejší náměstek pro životní prostředí Vilém Žák. Letos nad akcí, kterou organizuje obecně prospěšná společnost Rakovnicko, převzal ministr záštitu.

Na trasu mezi Zvíkovcem a Roztoky se v sobotu 20. dubna ve 30 kanoích vydalo 60 dobrovolníků. Na 62 kilometrech břehů a řeky, které vodáci prošli a projeli v kanoích, podle předběžného odhadu nasbírali 5 až 6 tun odpadu. Převládaly plastové lahve, plechovky, sklenice, ale opět narazili i na pneumatiky, plechy, plastové palety a eternitové desky.

„Oproti prvním ročníkům se stav na Berounce podstatně zlepšil. Každý rok nasbíráme méně odpadu, přesto by si někteří vodáci, rybáři i chataři měli sáhnout do svědomí. Na znečišťování této krásné řeky totiž mají zhruba stejný podíl,“ řekl ministr Petr Bendl, který se jako každý rok čištění Berounky zúčastnil.

Dobrovolníci, kteří se zapojili do čištění Berounky, se sejdou ještě 4. května v Královském sále hradu Křivoklát. Uskuteční se tam pro ně kytarový recitál Pavla Steidla a Jaroslava Duška „Máchův Máj“.

Jan Žáček
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství