KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Fórum pod taktovkou komory

22/05/07

Zdroj: AK ČR

Zajímavá konference pod záštitou Evropské unie se koná v polovině října v Praze. Spoluorganizuje ji Agrární komora ČR, bude se týkat dalšího vývoje v zemědělství. Název konference je Severní Amerika – Evropa. Během jejího třídenního trvání se několik stovek odborníků bude věnovat otázkám rozvoje venkova.

Jeden z delegátů, americký profesor z Iowské zemědělské univerzity John F. Pesek vyjádřil přesvědčení, že v budoucnosti, stejně jako tomu bylo v minulosti, sehraje velkou roli v dalším vývoji každé země soběstačnost v potravinách. V současné době přebytků se to může zdát podivuhodné a názor až hodný zatracení. Ne tak úplně pro odborníky na výživu a zemědělství. Ti již dlouhodobě vysvětlují nejen vliv klimatických změn na produkčnost jednotlivých oblastí, ale v boomu biopaliv vidí i negativní stránky snižování potravinářského využití půdy. Jejich prognózy nestaví na dalším pětiletí nebo desetiletí, ale tak jak je tomu v zemědělství běžné, dívají se dvacet, třicet let dopředu.

Minulou středu pozval prezident AK ČR Jan Veleba na jednání nevládní zemědělské evropské organizace COPA v Bruselu své kolegy do Prahy na konferenci. Je třeba se seriózně zabývat děním na venkově a zemědělství k tomu nesporně patří. Na podzimním pražském klání se budou tříbit názory a výstupy z konference mohou o kousíček posunout problém vylidňování venkova dál. V EU existuje řada programů souvisejících s touto tematikou a právě i k nim se přítomní jistě budou vyjadřovat.