Hepatitida typu E
Množí se případy onemocnění lidí hepatitidou typu E, kteří se infikují prostřednictvím konzumace nedostatečně tepelně upraveného masa a vnitřností divoce žijících zvířat.
Wiesbaden (aho/lme) – Pokud je u pacienta diagnostikována hepatitida typu E, ptá se ho lékař obvykle zda se pohyboval v oblasti endemického výskytu viru hepatitidy E jakou je Indie. Jak nyní oznámil profesor Dr. Thomas Berg z lékařské kliniky specializované na hematologii a gastroenterologii Charité u příležitosti Gastro Update ve Wiesbadenu jsou ale takové zahraniční cesty stále častěji pacienty popírány.
Epidemiologické výzkumy prokázaly, že pouze každý třetí případ hepatitidy E je výsledkem pobytu postiženého v zahraničí. Větší část infekcí získávají pacienti v zemi kde trvale žijí. V této souvislosti hrají roli nedostatečně tepelně upravené maso a vnitřnosti divoce žijících zvířat. Dotazováním pacientů bylo zjištěno, že dva až tři měsíce před manifestací klinických symptomů velmi často konzumovali maso a vnitřnosti divokých prasat.
Divoce žijící zvířata jako jsou divoká prasata, jeleni a také primáti bývají nosiči infekčních virů genotypu 3 (nebo 4). HEV infekce typu 3 a 4 je proto hodnocena jako zoonóza. Infekce viry genotypu 1 se zpravidla přenáší prostřednictvím vody znečištěné fekáliemi, uvedl dále ve svém příspěvku profesor Berg.
Natur pur: Hepatitis E durch infiziertes Wildschweinefleisch [cit. 2009-04-09], www.animal-health-online.de
Zdroj: Agronavigátor.cz
Zařazeno v Konzultační dny, Potravinová soběstačnost