KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Reinbergr: Zavedení biopaliv v Česku by nemělo zdražit potraviny

19/06/07

Zdroj: AK ČR

Zavedení biopaliv na českém trhu pohonných hmot by podle předsedy nového Svazu lihovarů ČR Oldřicha Reinbergra nemělo být důvodem ke zdražení potravin v letošním roce. Pokud stoupnou ceny některých základních zemědělských produktů, bude to spíše důsledek výkyvů úrody, zejména vlivem počasí, řekl  novinářům na tiskové konferenci pořádané Agrární komorou ČR k biopalivům Reinbergr.

Podle některých médií zemědělci a výrobci potravin odhadují, že kvůli zavedení biopaliv jejich produkce zdraží ještě letos o pět až deset procent. Ještě více by pak ceny měly růst v dalších letech. V Česku by se měl od září přidávat do nafty metylester řepkového oleje. Od ledna pak má začít přimíchávání biolihu do benzinu.

Biopaliva by ale podle Reinbergra měla představovat odbyt hlavně pro přebytky zemědělských plodin, jejichž dotovaný export musí EU kvůli prohře ve Světové obchodní organizaci omezovat. Například Cukrovary TTD, které Reinbergr řídí, letos zpracují na biolíh 700.000 tun cukrovky. Jde přitom o přebytek, který již nebude použit na výrobu cukru kvůli omezování produkce této komodity v EU. Na biolíh se navíc cukrovka vykupuje za nižší ceny než na cukr.

Podle propočtů ministerstva zemědělství by se příštím roce na dvouprocentní podíl biosložek v pohonných hmotách mohlo spotřebovat zhruba 90.000 tun pšenice, 324.000 tun cukrovky a 233.000 tun řepky. Loni se v Česku sklidilo 3,5 milionu tun pšenice, 3,14 milionu tun cukrovky a 880.000 tun řepky.

Svaz lihovarů byl založen 6. června a sdružuje podle svých zástupců všechny tuzemské výrobce lihu, a to jemného pro potravinářské účely, technického pro chemii a farmacii i biolihu pro energetické účely. Svaz chce prosazovat zájmy lihovarníků a mimo jiné hodlá spolupracovat na programu biopaliv v dopravě. Ten má v Česku podle Reinbergra zpoždění a příslušná legislativa je nepřehledná.