KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond letos již vyplatil téměř 190 milionů korun na zemědělské pojištění

13/12/23

Ministerstvo zemědělství, dlouhodobě motivuje české zemědělce a lesníky k řízení rizik spojených s jejich podnikáním, a to mimo jiné prostřednictvím programů Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) pro podporu pojištění. V letošním roce se i díky snížení byrokratické zátěže na klienty celý proces výrazně zjednodušil a zrychlil.

Cílem programů Podpora pojištění je zpřístupnění pojistné ochrany širokému okruhu zemědělců, a tím dosáhnout vyššího zajištění podnikatelských aktivit proti nepředvídatelným škodám. Účelem podpory je částečná kompenzace nákladů na úhradu pojistného, vynaloženého na zemědělské pojištění.

„PGRLF ukazuje, že je možné administraci podpor digitalizovat a snižovat byrokratickou zátěž žadatelů. Dobře připravený model komunikace s pojišťovnou výrazně urychlil celý proces předávání informace o úhradě pojistného. Díky tomu je ke dnešnímu dni vyplaceno téměř 190 milionů korun na účty těch klientů, kteří udělili souhlas se sdílením informací s PGRFL,“ řekl ministr zemědělství, Marek Výborný (KDU-ČSL).

„Projekt sdílení dat, do kterého se zatím zapojila Generali Česká pojišťovna, je ukázkou modelu, který bychom při administraci našich programů chtěli využívat i do budoucna. Zapojení dalších pojišťoven by nepochybně přispělo ke zvýšení komfortu pro naše klienty,“ doplnil předseda představenstva PGRLF, a. s., Josef Kučera.

Konkrétně u programu Finanční podpora pojištění se poskytuje příspěvek na úhradu části nákladů prokazatelně vynaložených na platbu pojištění u pojištění plodin nebo hospodářských zvířat. Přičemž v letošním roce byla výše podpory pojištění speciálních plodin stanovena na 52 %, u ostatních plodin na 40 % a u hospodářských zvířat na 50 % prokázaných uhrazených nákladů na pojištění.

Vedle tohoto programu PGRLF, a.s., lze využít pro podporu pojištění i titul Pojištění lesních porostů, kde výše podpory byla pro letošní rok stanovena na 50 % z celkové výše uhrazeného pojistného. A dále Pojištění lesních školek, kde výše podpory byla rovněž stanovena na 50 % z celkové výše uhrazeného pojistného.

Více informací o dalších programech podpor společnosti PGRLF, a.s. najdete na webových stránkách www.pgrlf.cz.