KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr zemědělství: Evropská komise musí změnit pravidla pro kontroly zemědělců, první rok nové SZP se jejich počet zdvojnásobil

11/12/23

Tisková zpráva — Zhodnocení prvního roku nových Strategických plánů společné zemědělské politiky, genomické techniky nebo dobré životní podmínky zvířat při přepravě byly tématy dnešní prosincové Rady ministrů zemědělství EU v Bruselu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na jednání uvedl, že Česká republika je připravena na evropské úrovni podpořit úpravu podmínek Strategických plánů tak, aby pro zemědělce byly co nejjednodušší a snížil se počet kontrol.

První rok s novými pravidly společné zemědělské politiky je pro zemědělce i pro stát výzvou. Došlo k velkým změnám pro příjemce podpory, čas na implementaci do národní legislativy byl krátký a situaci na trhu zhoršila ruská válka na Ukrajině. Proto je potřeba nová zemědělská pravidla, která mají fungovat až do roku 2027, zhodnotit a udělat potřebné úpravy.

„Nová pravidla společné zemědělské politiky musí reagovat na potřeby praxe. Ukázalo se, že plány jsou až příliš detailní, což neumožňuje pružnou reakci na měnící se podmínky. Klíčovým tématem je stále míra byrokracie. Oproti slibům, že se sníží počty kontrol, dochází v praxi až k jejich zdvojnásobení, a to je nepřijatelné. I proto jsem dnes vyzval Komisi, aby co nejdříve změnila metodiku ke kontrolám,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný.

Současné nastavení systému AMS (monitoring zemědělských ploch za pomoci družicvede k opakovaným kontrolám u jednoho příjemce dotací, a to je významná zátěž pro žadatele i kontrolní orgány. Proto je nutné, aby letošní rok byl v tomto ohledu zkušební, bez finančních sankcí pro zemědělce.

Důležitým tématem byly dobré životní podmínky zvířat, především jejich přeprava. Chystané nařízení má zlepšit vymahatelnost legislativy a sjednotit pravidla v celé EU. Má stanovit rovnocenné podmínky pro zvířata vyvážená do třetích zemí, omezit dlouhodobou přepravu, stanovit teplotní limity a požadavky na prostor. Nově se má systém pro sledování přepravovaných zvířat vztahovat i na psy a kočky přepravované pro komerční účely.

„Je potřeba zlepšit podmínky zvířat během přepravy, ale musí být nastavené tak, aby neohrozily stabilitu zemědělské produkce a soběstačnosti českých i evropských zemědělců. Aktualizace pravidel welfare v Evropě chyběla. Nelze se bavit o zákazech, ale čeká nás intenzivní dojednání všech parametrů. Česká republika je napřed a mnoho přísných pravidel jsme už nastavili. Zavedli jsme povinné čipování psů, podmínky pro ustájení a krmení zvířat nebo zákaz chovu zvířat na kožešiny,“ uvedl ministr Výborný.

Při debatě o trzích se ministři shodli, že situaci s dovozy komodit z Ukrajiny je třeba ještě více stabilizovat a posílit pravidla jednotného trhu v oblasti dovozu ze třetích zemí. Společným cílem EU je zjednodušit situaci zemědělců tak, aby složité podmínky na trzích neměly negativní vliv na spotřebitele.

Česká republika podpořila nařízení o nových šlechtitelských technikách. Jde o dlouho očekávaný návrh, který zajistí, aby se i v Evropské unii mohly využívat produkty těchto technik tak, jako je tomu už dávno ve třetích zemích. Prozatím však na konečné podobě návrhu nepanuje většinová shoda.

Ministři řešili například i přípravky na ochranu rostlin, rybolovná práva nebo snídaňové směrnice. Ministr Marek Výborný se sešel k individuálním pracovním jednáním s německým protějškem Cemem Özdemirem, ministrem zemědělství Belgie Davidem Clarinvalem a s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou. Na okraj rovněž jednal s komisařkou Stellou Kyriakidisovou a se svým slovenským kolegou Richardem Takáčem.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství