KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Peníze Lesů ČR převedené do státního rozpočtu využije MZe k podpoře hospodaření v lesích

02/11/23

Tisková zpráva — Lesy České republiky, jejichž zakladatelem je Ministerstvo zemědělství (MZe), převedou do státního rozpočtu dalších půl miliardy korun, které budou využity k podpoře hospodaření v lesích. Dnes to schválila vláda.

„Jen v loňském roce lesníci vysázeli téměř 226 milionů stromků. Díky Národnímu plánu obnovy jsme každoročně v letech 2021 a 2022 obnovili sadbou lesy odpovídající rozlohou Krkonošského národního parku. Plníme jednu z priorit našeho resortu, a tou je obnova lesů po kůrovci. Finanční prostředky budou dále použity na podporu používání šetrných technologií při hospodaření v lesích, ochraně lesa před hmyzími škůdci a při péči o genofond lesních dřevin,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Finanční prostředky Ministerstvo použije především na proplacení žádostí o finanční příspěvky, které nejsou financovány z Národního plánu obnovy, a jejich schválení tak již několik měsíců čeká na navýšení rozpočtu MZe z prostředků státního podniku.

Ministerstvo zemědělství ubezpečuje, že odvod do státního rozpočtu se nedotkne plánovaných investic Lesů ČR. Státní podnik bude nadále pokračovat zejména v obnově lesů, opravě lesní dopravní sítě a péči o vodohospodářské poměry.
Tereza Kubálková
zástupkyně tiskového mluvčího Ministerstva zemědělství