KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministerstvo zemědělství v příštím roce poskytne 35 milionů korun na údržbu drobných kulturních a venkovských prvků

09/12/22

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství má na příští rok připraveno 35 milionů korun na dotační program Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků. Jeho cílem je přispět k zachování charakteristického rázu venkova, a tím pomoct i ke zvýšení turistické atraktivnosti a oživení venkovského prostoru.

„O dotace na opravu drobných venkovských staveb, které Ministerstvo zemědělství vyplácí od roku 2016, je velký zájem. Je vidět, že tento program cílí přesně tam, kde je potřeba. Žadatelé, což mohou být například obce nebo spolky, od nás dostávají podporu na obnovu venkovních soch, křížových cest, křížků, zvoniček, kapliček, opravu hřbitovních zdí a další drobné objekty,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Dotace mají oživit ráz vesnice a jsou určeny pro drobné objekty, které musí být zpřístupněny veřejnosti a nesmí sloužit k podnikatelské činnosti. Součástí projektu mohou být i terénní úpravy v bezprostřední blízkosti upravovaného objektu. Ten musí být v obci do 2000 obyvatel, případně v obci do 5000 obyvatel, pokud se nachází v místní části, ve které žije méně než 500 obyvatel.

Výše dotace může být maximálně 70 % skutečně vynaložených způsobilých výdajů projektu. Nejméně to může být 15 tisíc korun a nejvíce 300 tisíc korun. Žadateli mohou být obce, spolky, nadace, nadační fondy, zájmová sdružení, obecně prospěšné společnosti, vlastníci a uživatelé staveb nebo pozemků.

Žádosti se budou přijímat prostřednictvím Jednotného dotačního portálu, a to od 1. února 2023 od 8 hodin.

Podrobné podmínky k dotačnímu programu najdete zde.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zařazeno v Aktuality, Dotace, Ostatní