KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

EU chce ještě více chránit lesy a pralesy. Komise, Rada a Parlament se dohodly na kompromisu k nařízení proti odlesňování

07/12/22

Tisková zpráva – Rada Evropské unie, Evropská komise (EK) a Evropský parlament (EP) se včera sešly k poslednímu třístrannému jednání (trialogu) k nařízení proti odlesňování. Zástupci institucí se předběžně dohodli na znění nařízení, dohodu musí ještě potvrdit jak Rada EU, tak Evropský parlament.

V listopadu loňského roku EK přijala návrh nařízení o zpřístupňování některých produktů spojených s odlesňováním a poškozováním lesů na trhy EU a jejich vývozu (nařízení proti odlesňování). Cílem je zajistit, aby při výrobě produktů získaných z kávy, kakaa, palmového oleje, sóji, hovězího masa, dřeva a kaučuku nedocházelo k odlesňování nebo znehodnocování lesů. S takovými výrobky se nebude moci obchodovat a firmy budou muset doložit, že při výrobě vybraných produktů k odlesňování ani degradaci lesů a pralesů skutečně nedošlo.

„Téma odlesňování a znehodnocování lesů a pralesů je velmi důležité a je jednou z našich hlavních předsednických priorit. Jsem proto rád, že se podařilo vést tak náročnou diskuzi a dohodnout kompromis. Podle údajů Evropské komise jde o nejdůležitější a nejžádanější téma veřejnosti a nevládních organizací v Evropské unii. Jako předsednictví a zástupci Rady jsme zastávali takový názor, abychom dostatečně chránili přírodu, a zároveň neohrozili dodávky některých výrobků a potravin kvůli novým byrokratickým překážkám,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Podle Evropské komise nejvíce k odlesňování přispívá zmíněných sedm komodit. Návrh otevírá i možnost budoucího rozšíření o další komodity na základě objektivních vědeckých údajů a po posouzení dopadů jejich zařazení.

S dotčenými produkty bude možné v EU obchodovat pouze tehdy, pokud nebyly vyrobeny na půdě, která byla odlesněna po 31. prosinci 2020. Příslušné kontrolní orgány budou v pravidelných intervalech kontrolovat určité procento hospodářských subjektů a obchodníků, zda povinnosti dodržují, na základě zařazení zemí do skupin podle výše rizika odlesňování.

Nařízení bude platné za 18 měsíců. Jde o minimální dobu, kterou obchodníci, členské státy i Komise potřebují k přípravě. Rozsah a efektivita nařízení se přezkoumají podle témat po jednom, dvou a pěti letech.

28. června tohoto roku se Rada EU dohodla na obecném přístupu, kterým se předsednictví při vyjednávání řídí. 27. září a 9. listopadu se uskutečnily dva trialogy, včera v noci třetí. V rámci českého předsednictví se také uskutečnilo 15 technických jednání, během kterých odborníci předjednali některé možné kompromisy.

Podle Organizace pro výživu a zemědělství byla mezi roky 2015 a 2020 odhadnuta míra odlesňování na 10 milionů hektarů ročně, což je přibližně 19 fotbalových hřišť za minutu.

 

Vojtěch Bílý
tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství