KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dvě ohniska ptačí chřipky v komerčních chovech v Královéhradeckém kraji

22/03/21

Tisková zpráva – V Královéhradeckém kraji byla potvrzena dvě nová ohniska aviární influenzy (ptačí chřipky). Jde o komerční chovy v obci Dobřenice a Novém Bydžově – Zábědově, ve kterých se aktuálně nachází zhruba 40 tisíc kusů kachen. Jsou to první komerční chovy, které byly letošní vlnou ptačí chřipky v České republice zasaženy. V chovech v posledních dnech došlo k výraznému poklesu snášky a ke zvýšeným úhynům kachen. Zbývající kusy budou v souladu s legislativou utraceny. Okolo obou ohnisek budou vytyčena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření.

Vzhledem k tomu že chovatel informoval krajskou veterinární správu, že v dotčených chovech došlo v posledních dnech k výraznému poklesu snášky a také k úhynům kachen, byly vzorky odeslány do Státního veterinárního ústavu Praha, kde vyšetření následně potvrdilo aviární influenzu. Ohnisko okolo farmy Dobřenice bude mít přesah do Pardubického a ohnisko okolo farmy Zábědov do Středočeského kraje.

„Státní veterinární správa v souladu s platnou legislativou přijala okamžitě opatření k zamezení dalšího šíření nákazy. Zbývající drůbež v chovu bude utracena, kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. V rámci mimořádných veterinárních opatření bude omezen pohyb drůbeže do a z pásem a provedeny soupisy chovů drůbeže.

„Chtěl bych velmi apelovat na chovatele komerčních chovů drůbeže, že striktní dodržování pravidel biologické bezpečnosti je jedinou účelnou ochrannou proti zavlečení této nebezpečné nákazy do chovu,“ zdůraznil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny.

Základním preventivním opatřením je (pokud možno) chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit na krajskou veterinární správu.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS