KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Toman na jednání Rady ministrů EU: Africký mor prasat způsobuje výrazné ekonomické ztráty, chovy domácích prasat musíme důsledně chránit

16/11/20

Tisková zpráva – V boji proti africkému moru prasat (AMP) je nutná úzká spolupráce v příhraničních oblastech, důsledná výměna informací i efektivní a rychlá finanční pomoc zasaženým členským státům a podnikatelským subjektům. Řekl to ministr zemědělství Miroslav Toman při dnešním videokonferenčním jednání Rady ministrů zemědělství EU. Ministři se zabývali také např. situací na trhu s cukrem a dalšími zemědělskými komoditami.

„Výskyt afrického moru prasat, byť jen u prasat divokých, má v postižených oblastech dalekosáhlé dopady na obchod a nakládání jak s živými prasaty, tak i s produkty vyrobenými z vepřového masa, což vede k výrazným ekonomickým ztrátám. Proto by měl být na celoevropské úrovni vytvořen systém podpory zemědělcům a zpracovatelům. Chceme, aby omezení obchodu v postižených oblastech byla při dodržení podmínek biologické bezpečnosti chovů snížena na absolutní minimum. Celá řada států Evropské unie tyto naše návrhy podpořila,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

V bodě, který na dnešní jednání Rady navrhla Česká republika spolu s Polskem, ministr opakovaně upozornil, že negativní dopady AMP se dotýkají stále většího počtu členských států EU. Jedinou cestou, která může vést k zastavení šíření a následnému vymýcení choroby, je intenzivní úzká spolupráce všech zemí spolu s Evropskou komisí.

„K tomu je nutná také efektivní finanční pomoc ze strany Evropské komise. Opatření k zabránění šíření choroby musí být přijímána neprodleně, často za velmi obtížných podmínek, proto jsem apeloval na Komisi, aby při uplatňování kofinancovaných programů uplatňovala požadavky zjednodušeně a pružněji reagovala na specifické podmínky případ od případu,“ uvedl ministr Toman.

Rada ministrů se dnes zabývala také situací na komoditních trzích. Z pohledu ČR je v současnosti nejsložitější situace v sektoru vepřového masa a cukru. Cena za jatečná prasata v ČR klesla meziročně téměř o 20 %, jen od léta, kdy se objevil AMP v Německu, spadly ceny o 13 %. Komise by proto dle názoru ČR měla situaci důkladně sledovat a aktivovat opatření pro podporu tohoto sektoru.

„Starosti nám dělá také sektor cukru. Pěstitelé cukrové řepy se potýkají se zhoršeným průběhem sklizně způsobeným špatným počasím. Dobrá letos nebude zřejmě ani kvalita, navíc v souvislosti s nízkými cenami cukru v EU jde o třetí těžký rok v tomto sektoru v řadě,“ upozornil ministr Toman.

Letošní cukrovarnická kampaň začala v ČR 11. září, trvat by měla zhruba 120 až 130 dnů. Cukrová řepa letos u nás zaujímá plochu 62 tisíc hektarů, z toho k dnešnímu dni je sklizena necelá polovina. Zpracováno bude asi 4,2 milionu tun řepy, s ohledem na velice nízkou cukernatost se odhaduje výroba zhruba 520 tisíc tun cukru.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství