KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory MZe ČR

Ministr zemědělství: Neexistují důkazy o přenosu koronaviru potravinami, přesto je důležité dodržovat hygienická opatření

17/03/20

Tisková zpráva – Vzhledem k tomu, že se neustále opakují nepravdivé informace o nákupu nebalených potravin, Ministerstvo zemědělství považuje za nutné opětovně zdůraznit, že neexistují důkazy o tom, že by potraviny byly zdrojem či cestou přenosu koronaviru způsobujícího onemocnění COVID-19. Samozřejmě je potřeba při manipulaci s nebalenými potravinami dodržovat doporučená hygienická opatření.

„Při vyhlášení nouzového stavu vláda povolila prodej nebaleného pečiva za splnění některých podmínek, například musí mít zákazníci k dispozici pomůcky jako kleště a jednorázové rukavice. Chci apelovat na všechny, aby striktně dodržovali všechna vyhlášená opatření a byli k sobě ohleduplní, aby se šíření koronaviru podařilo zastavit,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Potravin i surovin na jejich výrobu je dostatek. Proto není důvod panikařit a nakupovat přehnaně velké zásoby nad limit běžného týdenního nákupu. Při takových nákupech hrozí, že se později potraviny budou vyhazovat do odpadu a naroste jejich plýtvání.

„Panika není na místě, výrobci potravin se snaží zabezpečit plynulou výrobu, aby byl všeho dostatek. Prodej nebalených potravin je i nadále možný, ale s omezeními hygienické povahy,“ uvedla prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová.

Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) z minulého týdne zkušenosti z předchozích epidemií způsobených koronaviry, jako SARS či MERS ukazují, že virus se prostřednictvím potravin nepřenáší. Dle současných znalostí popsaných cest přenosu koronavirů a jejich nízkou schopností přežít ve venkovním prostředí je nepravděpodobné, že by dovážené zboží, jako potraviny a podobně mohly být zdrojem infekce. Obecně platí, že lidské koronaviry nepřežívají na suchém povrchu.

Nový koronavirus je respirační virus. K přenosu dochází primárně kontaktem s infikovanou osobou, která zejména při mluvení, kašlání a kýchání šíří infekční kapénky na své okolí. Přenos je možný také předměty čerstvě kontaminovanými sekrety infikovaného člověka, proto je nutné přenosu těmito způsoby všemožně zabránit.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství