KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ministr Toman: Přijímáme opatření na pomoc zemědělcům, prodlužujeme například termíny u projektů a žádostí, omezujeme a zjednodušujeme kontroly

19/03/20

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) denně monitoruje situaci v zemědělských a zpracovatelských podnicích a hledá možnosti, jak sektoru co nejúčinněji pomoci. Kromě jiných opatření například prodlouží termíny podávání žádostí a dokumentace projektů a zjednoduší a sníží počet kontrol. MZe také připravuje balíček opatření na pomoc zemědělcům. Pracovníci Ministerstva a podřízených organizací se snaží v této situaci ulehčit zemědělcům práci. MZe na telefonním čísle 221 814 595 spustilo infolinku pro veřejnost a podnikatele. Je v provozu v pracovní dny od 8.00 do 16.30. Pro písemné dotazy funguje mailová adresa krizovalinka@mze.cz.

„Vzhledem k tomu, že zemědělci musí pracovat ve ztížených podmínkách, chceme jim pomoct úpravou některých termínů pro podávání žádostí a projektů. Také snížíme a zjednodušíme kontroly. Evropská komise mimořádně posunula termín podání Jednotné žádosti 2020 o měsíc, tedy do 15. června, a to všem zemím, které o to požádají. My na Ministerstvu k tomu připravíme potřebnou legislativu. U opatření Společné zemědělské politiky požádáme Evropskou unii o snížení míry kontrol o padesát procent,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

MZe také připravuje balíček opatření na pomoc zemědělcům, který se bude týkat například možnosti odkladu splátek u stávajících komerčních úvěrů a vytvoření nových programů v rámci Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). Možné je také rozšíření programů v rámci Programu rozvoje venkova a diskutovat chce MZe rovněž o možnosti snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro zemědělce.

V rámci Programu rozvoje venkova budou u projektů v realizaci prodlouženy maximální lhůty pro realizaci projektů a podání Žádostí o platbu o 6 měsíců. U operací 1.1.1 Vzdělávací akce a 1.2.1 Informační akce prodloužíme lhůtu pro realizaci projektů a podání Žádosti o platbu o 12 měsíců. U operace 16.1.1 Podpora operačních skupin a projektů (EIP) prodloužíme lhůtu pro předložení žádosti o průběžnou platbu v roce 2020 spolu s inovačním deníkem, a to do 31. srpna. 2020.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) je připraven operativně telefonicky konzultovat s žadateli případné komplikace s doplňováním dokumentů a další administrativní podmínky. Požadované změny termínů předložení Žádosti o platbu žadatelé hlásí standardním postupem elektronicky prostřednictvím Portálu farmáře.

U 9. kola, které má proběhnout 7. až 28. dubna a týká se vzdělávání a krátkých dodavatelských řetězců, zatím vzhledem k rozsahu a charakteru projektů žádné změny nejsou třeba.

Dále bude prodloužen příjem žádostí na Místní akční skupiny (MAS) a termín předložení žádostí po administraci na MAS na RO SZIF (nad rámec schválených výzev SZIF) tak, aby žádosti na SZIF byly předloženy nejpozději do 31. října 2020.

V rámci 17. výzvy Operačního programu (OP) Rybářství bude příjem žádostí o podporu v dubnu 2020 řešen dle aktuální situace, a pokud bude nutné tak lze uvažovat o prodloužení termínů o dva týdny. U Operačního programu Rybářství prodloužíme lhůty pro předložení konečné dokumentace k výběrovému řízení, ze současných 12 týdnů na 24 týdnů u projektů z 16. výzvy OP Rybářství. Prodloužení maximálních lhůt pro předložení žádostí o platbu, hlášení o změnách a průběžných a závěrečných zpráv o udržitelnosti bude řešeno individuálně s žadateli.
Od 16. března 2020 jsou pozastaveny kontroly na místě. U projektů budou kontroly na místě s žadateli konzultovat pracovníci RO SZIF individuálně.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství