KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Madeta neprodlouží smlouvy se 44 dodavateli mléka

24/01/17
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Jihočeská společnost Madeta neprodlouží smlouvy se 44 dodavateli mléka. Za tímto krokem stojí hospodářské sankce mezi EU a Ruskem, které představovalo pro český mlékárenský průmysl velké odbytiště. Uvedl to ředitel firmy Milan Teplý. Společnost má celkem 680 dodavatelů mléka, zpracuje ho kolem milionu litrů denně.

Důvody, proč se společnost rozhodla neprodloužit smlouvy s několika desítkami dodavatelů, jsou podle mluvčí Madety Marty Faktorové nadbytek mléka, který způsobilo embargo mezi EU a Ruskem, a zrušení mléčných kvót.

Zemědělci, s nimiž Madeta neprodlouží smlouvu, budou hledat nové odběratele, někteří se ale obávají, že budou muset svůj chov zlikvidovat. Podle Teplého asi deset dodavatelů spolupráci ukončilo samo.

Teplý uvedl, že EU vyplácí zemědělcům peníze za to, když sníží produkci mléka. Podle něj si proto řada farmářů řekla, že se jim to vyplatí, ale navenek kritizují, že od nich Madeta nevykupuje. Jak řekl, není možné, aby z mlékárny jezdili obrovskou cisternou někam tři kilometry od hlavní silnice, jeden den vysáli 110 litrů, druhý den 350 litrů podle toho, jak jezdí lufťáci. Tak  jim bylo řečeno: „Buď musí tři slít mléko dohromady a rozdělit si peníze jako tržbu, anebo to musí vozit k silnici,“ řekl ředitel Madety.

Loni v prosinci vykupovala Madeta litr mléka v průměru za 7,364 koruny, v listopadu za 6,935 koruny. Republikový průměr je podle teplého 7,39 Kč/l a teď půjde o třicetník nahoru, což je srovnatelné se zahraničím. Teplý dodal, že se stal zázrak, jak byly přebytky mléka a nebyl odbyt, tak se pohnuly ledy v eidamském zboží, sušeném mléku, trvanlivém mléku a prodává se hodně. Ale v březnu se zase očekává stagnace.*