KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nižší dojivost při výrobě biomléka vyrovnávají vyšší dotace a výkupní ceny

27/05/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor: Eva Seifertová

Přechod na výrobu biomléka se farmě Josefa Jóna v Příchovicích na Jablonecku vyplácí. Ekologickou farmou je zdejší šlechtitelský chov dojnic už osm let. Dojivost na krávu sice klesla z dřívějších 9100 litrů ročně na 7500 litrů, i tak je ale nadprůměrná. Běžně se v ekologických chovech pohybuje kolem 4500 litrů ročně. Při produkci biomléka jsou vyšší dotace i výkupní ceny. Farma tak nyní za litr dostává zhruba jedenáct korun, výkupní ceny běžného mléka jsou o třetinu nižší. Uvedla to zootechnička Irena Vodseďálková.

Malý šlechtitelský chov v Příchovicích v Jizerských horách je nejvýše položenou farmou nejen v Libereckém kraji. Chovatelé se musejí vyrovnávat s náročnými klimatickými podmínkami ve výšce kolem 850 metrů nad mořem. Dobré výsledky mají podle Vodseďálkové především díky tomu, že jsou malý chov a mohou se zvířatům věnovat individuálně.

Příchovická farma patří k nejlepším chovatelům českého strakatého skotu v zemi. Na zhruba 200 hektarech horských luk a pastvin chová asi 150 kusů skotu, z toho je stovka krav. Na rozdíl od běžných konvenčních chovů se v tom ekologickém krávy co nejvíce pasou. Zatímco v intenzivních chovech se často kráva nedožije ani třetího telete, v Příchovicích jich už některé odchovaly osm i deset.

V ekochovu je také přísně stanoven počet kusů na hektar pastvin, aby se nepoškozovaly porosty. Používat se nesmějí geneticky modifikované plodiny a přísná pravidla platí i pro používání antibiotik. Biomléko má díky tomu všemu výrazně vyšší obsah vitamínů a také omega-3 nenasycených mastných kyselin než konvenční mléko.

Farma v Příchovicích je oblíbeným cílem turistů, i když to podle Vodseďálkové veterináři moc rádi nevidí. Mléko dodává podnik Polabským mlékárnám, které patří k předním producentům mléčných biovýrobků v Česku.*