KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Na podporu pojištění se vyplatilo osmdesát procent prostředků

28/01/16
viz. zdroj

Zdroj: Deník Zemědělec

 

Autor:  Eva Seifertová

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond dostal loni od zemědělců téměř 7000 žádostí o vyplacení podpory na pojištění plodin a zvířat. K dnešku vyplatil 80 procent peněz, více než 400 milionů korun. Fond to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Peníze fond proplácel od loňského listopadu. U zbývajících 20 procent žádostí ještě pokračuje administrace, řekla mluvčí fondu Neli Vesselinova. Podle ní jde o jednu z nejžádanějších podpor. Od roku 2004 je celkový objem vyplacených podpor na pojištění plodin a zvířat už téměř čtyři miliardy korun. A s příjmem žádostí se pokračuje i v letošním roce, dodala.

Fond letos nabízí pro prvovýrobce i zpracovatele zemědělské produkce a pro lesníky třináct programů. Kromě peněz na úroky z komerčních úvěrů, které si zemědělci berou, dává i peníze na podporu pojištění nebo na nákup zemědělské půdy.

V loňském roce spustil fond devět nových programů, kterými například dotuje úroky z investičních úvěrů na nákup lesních traktorů, dřevařských lanovek či na stroje na přípravu půdy ve školkách. Na ně chtěl fond vynaložit 550 milionů korun. Z této částky 200 milionů korun šlo do lesnictví a zpracování dřeva a 50 milionů korun do projektů v sociálním zemědělství, třeba na rozvoj zaměstnávání zdravotně postižených na farmách. Celkem měl podpořit loni PGRLF rozvoj dvěma miliardami korun, příjemci měly být i obce.

Od roku 1994 do závěru předloňského roku fond celkem podpořil úvěry zemědělců za 158 miliard korun se schválenými garancemi za 34 miliard Kč. Výše přislíbených podpor přesáhla 24 miliard, z toho již 22,5 miliardy bylo vyplaceno.*