KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Ulrike Rodust: nová politika rybolovu zajistí stávající pracovní místa a umožní tvorbu nových

17/12/13
viz. zdroj

Zdroj: Evropská společenství

I když si na rybách pochutnáme rádi, měli bychom dát pozor na to, aby jich v mořích zůstalo dost i pro naše děti. Evropský parlament tento týden jedná a hlasuje o nové společné politice rybolovu, která mimo jiné požaduje, aby členské země stanovovaly rybolovné kvóty na základě udržitelnosti, a přináší zákaz odhazování nežádoucích ryb zpět do moře. Jaká budou mít tato opatření dopad na průmysl? Zpravodajka pro reformu rybolovu, německá sociální demokratka Ulrike Rodust, nám poskytla rozhovor.

Jaký dopad budou mít nová pravidla společné politiky rybolovu na zaměstnanost, hlavně v zemích, kde je rybolov významným odvětvím?

Nová politika rybolovu zavede nová pravidla pro obnovu rybích populací. To zaručí, že v budoucnu bude dostatek ryb na to, aby se vytvářela nová pracovní místa, a především na to, aby byla v dlouhodobém horizontu jistá všechna stávající pracovní místa v oblasti lovu a zpracování ryb. Více ryb znamená více a lépe placených rybářů.

Nemohou vést nová opatření pro udržitelný rybolov v EU k nadměrnému rybolovu ve vodách třetích zemí? 

Ne. Tam, kde máme dohody o rybolovu, se pravidla změní také. Budeme lovit pouze takové množství ryb, jaké nám partnerské státy povolí, tedy je jen jejich přebytky. Zajistíme také, aby v těchto zemích byla dodržována lidská práva, a aby plavidla, která odmítnou nová pravidla dodržovat, byla potrestána. Dva roky pak neobdrží povolení k rybolovu.

Téměř čtvrtina úlovku v EU je považována za nežádoucí a hází se zpátky do moře. Co bude dělat nová politika rybolovu s touto dnes velmi běžnou praxí?

Do roku 2019 bude zaveden zákaz výmětů a chtěli bychom, aby rybáři přemýšleli o tom, jak nejlépe dojít k tomu, aby neprodukovali žádný odpad, včetně vývoje nového druhu sítí.

Myslím, že je velmi důležité, že se nám podařilo reformu dát dohromady společně s rybáři, ekologickými organizacemi a politiky, a že ji všichni přijali.

 

Odkaz : 20131209STO30202
Aktualizováno: ( 09-12-2013 – 15:42) 
Plenární zasedání Článek – Rybolov − 09-12-2013 – 15:31

Zařazeno v Aktuality, v zahraničí