KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Sklizeň obilovin v Evropě se zpozdí

10/05/13
viz. zdroj

Zdroj: ÚZEI, www.agronavigator.cz

Podle prognostické služby MARS je v letošním roce možné s včasnou sklizní počítat jen v jižních oblastech Evropy a v černomořském regionu.

V rozsáhlých oblastech Evropy se sklizeň obilovin zřejmě výrazně opozdí. Podle nejnovější zprávy zemědělské prognostické služby EU (MARS) je možné s včasnou sklizní počítat jen v jižních oblastech Evropy a v černomořském regionu. V mnoha oblastech se teploty na jaře pohybovaly výrazně pod průměrem a letošní březen byl jeden z nejchladnějších.

Prognózy sklizně však MARS od březnového odhadu nezměnila, protože v současné době ještě není možné posoudit, do jaké míry mohou porosty skluz ve vývoji kompenzovat. U řepky očekává prognostická služba pro sklizeň 2013 průměrné výnosy ve výši 3,09 tun z hektaru, což je téměř o 2 % více než v patnáctiletém průměru. U slunečnice by měly výnosy činit 1,8 tun z hektaru. To by sice bylo o 9 % více než v roce 2012, ale stále o 1 % méně než patnáctiletý průměr.

http://www.topagrar.com/news/Markt-Marktnews-Getreideernten-in-Europe-verzoegern-sich-1140424.html

Zařazeno v Aktuality, v zahraničí