Možnost zvýšení výnosu řepkového oleje
Zdroj: ÚZEI
Britským vědcům se v pokusech podařilo zvýšit obsah oleje v semenu řepky o 8 %.
Vědci z britského výzkumného ústavu Rothamsted Research v pokusech dosáhli zvýšení obsahu oleje v řepce o 8 %. Za tímto účelem vypnuli enzym, který je zodpovědný za ztráty oleje v semenech během dozrávání. Redukce těchto ztrát by mohla být novým způsobem, jak zvýšit výnos oleje, tvrdí Peter Eastmond z ústavu Rothamsted Research. V pokusech sice současně poklesl obsah proteinů, tento pokles však byl méně silný než vzestup obsahu oleje. Nyní budou zapotřebí další polní pokusy, především s ohledem na použití v praktických pěstitelských podmínkách, uvedl P. Eastmond dále. Vědci chtějí také prozkoumat, zda je vypnutí enzymu možné přenést na jiné olejniny.
Řepka je po palmě olejné a sóje třetí nejdůležitější olejninou na světě
Také v Německu pěstitelské plochy řepky stále stoupají. Podle aktuálních odhadů provedených pro Unii na podporu olejnatých a proteinových rostlin (UFOP) dosahují plochy řepky ozimé pro sklizeň 2013 1,4 mil. ha. To je ve srovnání s plochou sklizenou v roce 2012 vzestup o 9 %.
DLG-Mitteilungen, 2013, č. 1, s. 10
Zařazeno v Aktuality, Rostlinná výroba, v zahraničí, Věda a výzkum pro praxi