KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Vláda schválila výroční zprávu Pozemkového fondu ČR

17/06/09

Pozemkový fond České republiky (PF ČR) v loňském roce prodal téměř 52.000 hektarů půdy, dalších 800 hektarů převedl bezúplatně. Vyplývá to z výroční zprávy o činnosti fondu, kterou na pondělním jednání schválila vláda.

 

 

Fond podle zprávy v závěru loňského roku spravoval 323.000 hektarů zemědělské půdy, o 45.800 méně než o rok dříve. K prodeji je určeno ještě zhruba 200.000 hektarů půdy. Zbytek si stát ponechá jako rezervu a k urovnání do té doby nevyřešených restitucí.

V loňském roce pokračovalo vypořádání nároků oprávněných osob. Fond na vypořádání vynaložil celkem 226,32 milionů korun. Jednalo se o převod náhradních pozemků, budov a staveb, zápočet na úhradu kupní ceny pozemků prodávaných podle zákona o prodeji půdy a poskytnutí finanční a peněžité náhrady.

PF ČR v roce 2008 rovněž vypořádával nároky na peněžité náhrady za nevydané pozemky podle  zákona o půdě. K 31. prosinci loňského roku byly takto vypořádány nároky v hodnotě 253,8 milionů korun.

Do budoucna by se měl nadále snižovat i počet zaměstnanců fondu, který loni poklesl o více než 50 na 895. Po transformaci by měl fond zaměstnávat asi 700 lidí. Původně vláda plánovala ukončení činnosti PF ČR už koncem letošního roku, loni v březnu však rozhodla o jeho zachování a transformaci k 31. prosinci 2012.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR