KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

USA podpoří export mléčných výrobků

10/06/09

Spojené státy se rozhodly pro poskytování subvencí na vývoz mléčných výrobků. 

Bern (lid/pd) – Export mléčných výrobků ze Spojených států bude podpořen státní podpůrnými platbami, informovala švýcarská agrární informační služba. Spojené státy tento krok odůvodnily opakujícími se proexportními opatřeními Evropské unie.

 
Podle podpůrného exportního programu DEIP amerického ministerstva zemědělství mají být za období od července 2008 do června 2009 poskytnuty úhrady za více než 68 000 tun sušeného odstředěného mléka, 21 000 tun máselného tuku, 3 000 tun různých druhů sýrů a 34 tun jiných mléčných výrobků. Program koresponduje se zadáním Světové obchodní organizace, prohlásil ministr zemědělství USDA Tom Vilsack. Tento krok odůvodnil snižujícím se podílem amerického mlékárenského průmyslu na světovém trhu po opětovném zavedení přímých exportních podpor v EU. Ve svém prvním vyjádření označilo podle švýcarské agrární informační služby novozélandské mlékařské družstvo Fonterra americké opatření na podporu exportu za „špatnou zprávu pro trh a novozélandské producenty“. Opětovné zavedení exportních podpor je negativním signálem pro trh a světové hospodářství, prohlásil David Wickham, manažer Fonterry pro světový obchod. Program bude mít podle jeho názoru pouze minimální dopad na ceny mléka v USA, ale bude velmi škodlivý pro světový trh s mléčnými výrobky. 
 
USA stützen ihre Milchexporte [cit. 2009-05-27], http://www.agrarheute.com

Zdroj: Agronavigátor.cz