KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Předpoklad dobré úrody

19/06/09

Zdroj: agroweb.cz

Ovocnáři z Ústeckého kraje si pochvalují sklizeň třešní a očekávají i velmi dobrou úrodu meruněk, jablek a dalšího ovoce. Ačkoliv ovocné stromy odkvetly velmi rychle, díky pěknému počasí se stihly květy dobře opylit. Květy letos mráz nepoškodil, pěstitelé se ale obávají, že by úrodu nyní mohly ovlivnit kroupy a kvůli vlhku i strupovitost.

 

Ovocnáři měli na jaře obavy z rychlého kvetení stromů, díky pěknému počasí bylo opylení dobré. „U prvních třešní byly i problémy s odbytem," poznamenal předseda Zemědělského družstva Klapý na Litoměřicku Otakar Šašek s tím, že se třešně na trh dostaly zároveň s jahodami, které jsou pro lidi atraktivnější. U poloraných třešní, které se sklízejí nyní, už problémy nejsou tak velké. Výkupní ceny se podle Šaška v Česku pohybují kolem 28 až 30 korun za kilogram. Kvalitní pozdní odrůdy chrupek plánují ze sadů v Klapém vyvézt tradičně do zahraničí. Exportní ceny se budou pohybovat kolem 50 korun za kilogram. „Většinu vyvezeme, český trh není schopen takovouto cenu akceptovat,“ dodal předseda.

Zařazeno v Rostlinná výroba