KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Evropská komise prodlouží intervenční nákupy másla a sušeného odstředěného mléka

02/06/09

Zdroj: agroweb.cz

 Evropská komise prodlouží intervenční nákupy másla a sušeného odstředěného mléka. Tyto nákupy tedy neskončí v srpnu, jak bylo původně plánováno, ale potrvají i v následujících měsících. Potvrdilo to v závěru minulého týdne ministerstvo zemědělství s tím, že nový termín ukončení výkupů dosud nebyl pevně stanoven.

 

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby je samotné prodloužení výkupů nedostatečné, neboť intervenční ceny jsou pro zemědělce nízké. "Jsem přesvědčen o tom, že to vůbec trhu mléka nepomůže," uvedl.
Zástupci farmářských organizací nových členských zemí EU během neformální rady ministrů zemědělství a rybolovu, která se uskuteční začátkem tohoto týdne v Brně, hodlají oslovit eurokomisařku Mariann Fischerovou Boelovou a přesvědčit ji o nutnosti zvýšení intervenčních cen.
Evropská unie rozhodla o podpoře producentů mléka kvůli poklesu výkupních cen již v lednu. Intervenční nákupy spustila 1. března. Kromě nich měly stagnujícímu trhu pomoci také dotace pro vývoz mléčných výrobků do třetích zemí.
Původní kvóty intervenčních nákupů 30 tisíc tun másla a 109 tisíc tun sušeného mléka s pevně stanovenou cenou se však brzy vyčerpaly. Výkupy nad toto množství tak pokračují prostřednictvím tendrů, ve kterých vítězí mlékárna, která je ochotna intervenční organizaci prodat mléko za nejnižší cenu.
Podle Veleby by zemědělcům pomohlo zavedení minimální farmářské ceny, kterou by musela cena vítěze tendru přesahovat. Mlékárny totiž ve snaze dosáhnout nízké ceny a v tendru zvítězit platí farmářům, od kterých mléko vykupují, málo.
Výkupní ceny mléka jsou nyní ve srovnání s loňskem zhruba o 30 procent nižší, zemědělci kvůli tomu na jaře demonstrovali v řadě evropských zemí. Naposledy minulý týden v úterý necelá tisícovka farmářů protestovala během jednání rady EU v Bruselu. Ulice Berlína ve stejný den během demonstrace, které se účastnilo na šest tisíc rolníků, ucpalo 700 traktorů.