KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Agrární komory zemí V4 požadují zavedení mininálních cen mléka

02/06/09

Zdroj: ČTK

Představitelé agrárních komor zemí Visegrádské čtyřky dnes z Brna vyzvali Evropskou komisi k okamžitému zavedení minimálních cen kravského mléka. Rozhodli se také zúčastnit na celoevropské demonstraci k řešení krize s mlékem, kterou na 22. června do Lucemburku svolala evropská nevládní zemědělská organizace COPA. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.
    Cílem dnešního jednání bylo připravit podklady na úterní mezinárodní kongres nevládních agrárních organizací nových členských zemí EU, který se koná poprvé v Česku. "Výstupem z kongresu bude memorandum, které předáme komisařce Mariann Fisherové-Boelové a evropským ministrům zemědělství. Týkat se budou právě krizi ve výrobě mléka a také vyrovnání přímých dotací mezi novými a starými zeměmi EU," řekl Veleba.
    O situaci ve výrobě mléka a budoucnosti zemědělských dotací budou v úterý v Brně jednat i ministři zemědělství a rybolovu zemí Evropské unie. Půjde vůbec o první oficiální a rozsáhlou diskusi na toto téma, které by se mohlo v unii stát jedním z největších pro příští roky.
    Situace v mlékárenském průmyslu je podle Veleby v celé Evropě stejná. "V současné době dostává evropský farmář za litr mléka zhruba 20 eurocentů, což je o 20 až 30 procent méně než tvoří náklady. Požadavky budeme ladit ještě zítra, je ale nutné stanovit záchrannou cenu," řekl Veleba. Pokud pro mléko existují výrobní kvóty, měla by Evropská komise podle něj schválit i cenový strop, za kolik se bude prodávat. Podobně je tomu v Evropě například u kvótované cukrovky nebo bramborového škrobu.
    V Česku by podle Veleby mohla výroba mléka následovat osud výroby vepřového masa. U něj bude Česko na konci roku soběstačné ze 60 procent, zbytek spotřeby bude muset dovážet. Ještě v roce 2003 přitom podle Veleby země 30 procent produkce vyvážela.
    "Tuzemští výrobci mléka trží měsíčně zhruba o 400 milionů korun méně než loni. Na konci roku se tak tržby sníží o zhruba pět miliard korun, a to odvětví to prostě nevydrží," dodal Veleba.