KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Nový rychlotest na detekci slintavky a kulhavky  

07/05/09

Britští vědci vyvinuli nový rychlostest, s jehož pomocí by mělo být v budoucnu enormně sníženo riziko možnosti zavlečení infekce slintavky a kulhavky do početních stavů skotu. 

Vědci z britského Institutu pro zdraví zvířat se sídlem v Pirbright nyní vyvinuli rychlotest, který by měl sloužit k průkaznosti původce slintavky a kulhavky MKS.

Výsledek testu stájových plynů, který podle informací uveřejněných v americkém odborném časopise „Pork“, je možné získat podobně jednoduše jako je tomu při prodávádění testu gravidity u člověka. Výsledek je k dispozici v průběhu deseti minut. Pomocí tohoto nového rychlotestu tak bude možné v budoucnu enormně zredukovat riziko možnosti zavlečení nákazy MKS do jiných chovů prostřednictvím infikovaných zvířat, u nichž nebyla nákaza ještě detekována. Britské úřady přislíbily vývoj rychlotestu podpořit finanční častou ve výši 1 milionu EUR. 
 
GB entwickelt MKS-Schnelltest Top Agrar, 2009, č. 3, s. S 27

Zdroj: Agronavigátor.cz