KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Programy na konci dubna

16/04/09

Zdroj: www.agroweb.ch

Nově připravované programy Podpůrného a garančního rolnického a lesnického programu (PGRLF), které by měly pomoci zemědělcům, postiženým ekonomickou krizí, by mohly být spuštěny na přelomu dubna až května. Uvedl to předseda představenstva a ředitel tohoto fondu Martin Karban.

 

Příslušnou normu, která umožňuje PGRLF podporovat provozní úvěry farmářům, již schválil parlament i senát, ale do doby uzávěrky tohoto čísla stále chybí ještě souhlas Evropské komise. Podle původních předpokladů tyto podpůrné programy měly být spuštěny ve druhé polovině dubna. Zatím se ale čeká,, mnozí se obávají případného zpoždění očekávané pomoci. Podle PGRLF příjem žádostí o dotace úroků prostřednictvím programů Provoz, Zpracovatel – Provoz a Podpora krátkodobého financování bude totiž zahájen až po naplnění legislativního rámce. Mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček nedávno připustil, že se v Bruselu objevily technické potíže. „Notifikační proces ale probíhá a do konce dubna by tyto programy mohly být odsouhlaseny,“ prohlásil Vorlíček. „Děláme všechno proto, aby byly do této doby schváleny,“ potvrdil Karban. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba poznamenal, že se do celé situace vložil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který chce, aby Brusel tyto programy notifikoval. Podle něj negativní vliv na rozhodování Bruselu má i současná politická situace v České republice. „Ukázalo se, že ministr celý program neměl připravený a dával falešné naděje,“ reagoval na možné zpoždění spuštění těchto programů. Pokud se zvládne tyto podpůrné programy rozjet do 14 dnů až tří týdnů, považuje Veleba celou situaci ještě za únosnou. Čím delší doba však uplyne od toho, než budou zahájeny, tím víc se prohloubí krizová situace v zemědělství. „Osobně si myslím, že případný posun negativně postihne významnou část zemědělců,“ konstatoval prezident komory a zdůraznil, že na zahájení těchto programů nečekají pouze zemědělci, ale i zpracovatelé a mlékárny.
Veleba připomněl, že v současnosti se začne lámat chleba a budou se rozlišovat firmy, které měly dostatečné finanční rezervy, od firem, které tyto rezervy nemají. Jejich finanční problémy tak budou stále složitější. Proto je důležitý každý den. Předseda Zemědělského svazu ČR Miroslav Jirovský poznamenal, že problémy se získáním úvěrů zaznamenává kolem polovina zemědělců. Podle odhadu Veleby by právě minimálně 50 procent zemědělských firem mělo zájem o provozní úvěry. Manažerka sektoru zemědělství GE Money Bank Iva Prokopová poznamenala, že banka připravuje zemědělcům provozní úvěry. Zájemce o dotované provozní úvěry již eviduje. Dosud však nezná bližší podmínky, týkající se této oblasti, podotkla. Prezident komory zdůraznil, že případné posunutí začátku by mělo negativní vliv nejen na zemědělce, ale i zpracovatele, které na tyto podpůrné programy také čekají. Na základě nich by jim PGRLF měl pomoci s odkupem části pohledávek a zaplatit tak dodavatelům za mléko, maso nebo řepku. Zemědělcům pak mají pomoci vyrovnat se s problémy kvůli nízkým výkupním cenám mléka, které podle farmářů nepokrývají výrobní náklady. Stagnuje také trh s obilím, jehož výkupní ceny jsou výrazně nižší než před rokem. Situaci zemědělců komplikuje i nižší ochota bank poskytovat provozní úvěry v souvislosti s ekonomickou krizí.

Zařazeno v Aktuality, PGRLF