KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Prasečí chřipka omezuje dovoz

29/04/09

Zdroj: agroweb.cz

 

Obavy ze šíření prasečí chřipky již přiměly několik zemí k omezení dovozu vepřového. To přináší nebezpečí růstu protekcionismu v době, kdy je mezinárodní obchod pod tlakem v důsledku světové hospodářské krize. Uvedla to agentura Reuters.

 

Pravidla mezinárodního obchodu sice povolují omezit nebo zakázat dovoz ze zdravotních či bezpečnostních důvodů, taková opatření však musí být založena na vědeckých důkazech. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom tvrdí, že prasečí chřipka se konzumací infikovaného vepřového masa nešíří.
Výskyt prasečí chřipky byl potvrzen v Mexiku, kde nemoc zabila více než stovku lidí, ale také ve Spojených státech, Kanadě, Španělsku a Británii. Rusko zakázalo dovoz veškerého tepelně nezpracovaného masa z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu a dovoz syrového vepřového z některých dalších částí Spojených států, střední Ameriky a Karibiku. Čína zastavila dovoz živých prasat z Mexika, Texasu, Kalifornie a Kansasu. Podobné zákazy zavedly rovněž Filipíny, Kazachstán a Srbsko.