KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Mnohonásobně sladší než sacharóza

27/04/09

Listy rostliny stevie obsahují látky, které jsou dvěstěkrát sladší než sacharóza. V EU však využívání brání legislativní překážky

.

K cukrovce jako zdroji sacharózy existuje, pokud se neberou v úvahu chemicky vyrobená sladidla, jen málo alternativ. V některých zemích Evropy je dosud relativně neznámá stevia (Stevia rebaudiana), která pochází z Paraguaye, kde je již po staletí používána jako přírodní sladidlo. Listy této rostliny obsahují steviosid – sladidlo, které je dvěstěkrát sladší než sacharóza. Z Paraguaye byla stevia importována do Číny a Japonska, kde je sladidlo na bázi steviosidu možné koupit již odnepaměti. Také v USA a Švýcarsku jsou tablety a moučka ze stevie hojně rozšířeny.

V EU však sladidla spadají pod novelu zákona o potravinách, což výrazně komplikuje a dodnes brání využívání. Přírodní látky jsou vzhledem k vždy rozdílnému podílu obsahových látek obtížně analyzovatelné standardními testy, jak vyžadují kompetentní úřady. V USA je stevia povolena jako potravní doplněk a je tak na jedné úrovni s vitaminovými preparáty.
Stevia roste na půdách chudých na živiny, daří se jí nejlépe v subtropickém klimatu a pěstuje se převážně bez mechanizace. V Německu by se tato původně víceletá rostlina mohla pěstovat jen jako jednoletá během letních měsíců nebo ve sklenících.

DLG-Mitteilungen, 2009, č. 4, s. 12

Zdroj: Agronavigátor.cz