KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Mléčný skot bez řešení

22/04/09

Zdroj: AK ČR

Když jsme po demonstraci 12. března vyjádřili požadavky na přímou podporu mléčného skotu, maje v paměti loňský pád sektoru chovu prasat, začal mediální tanec. Pro ilustraci i oživení paměti vyjímám několik příkladů:

 

„Ministr odmítl využití nepřiměřeného objemu finančních prostředků na úkor dlouhodobého programu pozemkových úprav, který patří mezi priority“ – z tiskové zprávy MZe 19. 3. 2009

„Téměř trestuhodným nesmyslem je pak myšlenka přesunout na podporu welfare dojných krav peníze právě z dlouhodobých projektů, jako jsou finanční prostředky na pozemkové úpravy, o nichž se nejvíce mluví. Producenti mléka patrně nechápou, i když vlastně ani chápat nemusí, že s projekcí a realizací pozemkových úprav jsou mimo jiné spojeny tisíce pracovních míst, jejichž počet by se snížením státní podpory pozemkových úprav jistě ztenčil. Zejména v dnešní době je to sociální hyenismus a mělo by si to uvědomovat alespoň ministerstvo zemědělství“ – z článku Petra Havla Totálně nesystémové řešení.

 

Mohl bych uvést další reakce, například ústředního ředitele Pozemkového úřadu, šéfa ASZ ČR, šéfa zemědělského výboru Poslanecké sněmovny a další. Jinými slovy zmínka o tom, že by se mohly peníze z pozemkových úprav alespoň v letošním roce využít na odvrácení pádu mléčného skotu působila jako červený šátek toreadora v Coridě.

 

To všechno ale bylo. Na úvod tiskové zprávy MZe z 9. 4. 2009 se praví: „Dalším 32 místním akčním skupinám složeným z malých obcí umožní rozvoj přibližně 750 milionů korun převedených z pozemkových úprav. Kromě zlepšování života na venkově má tento krok ministra zemědělství Petra Gandaloviče zajistit rovnoměrné rozmístění skupin po celém území republiky. Částka 750 milionů korun pomůže rozvoji dalších malých obcí. Je také jednou z možností, jak posílit obecní rozpočty, které Evropská komise připravila o peníze z daně z přidané hodnoty, když dodatečně prohlásila, že odpočet DPH u projektů v rámci Programu rozvoje venkova nepovažuje za způsobilý výdaj,“ vysvětluje ministr Gandalovič. Kvůli tomu přišly obce o peníze, s nimiž ve svých rozpočtech počítaly.

 

Co k tomu dodat? Myslím si, že skoro není co. My bláhoví si mysleli, že ministr zemědělství bude řešit mléčný skot, respektive jeho rovnoměrné rozmístění v krajině. Omlouvám se za přemíru citací, ale v tomto případě to pro pochopení starostlivosti pana ministra o resort jinak nešlo.

 

Ing. Jan Veleba

prezident Agrární komory ČR