KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Lesní podniky čelí nízkým cenám dřeva a propadu odbytu

20/03/09

www.agroseznam.cz

Lesní podniky druhým rokem čelí nízkým cenám dřeva a nyní i propadu odbytu. Od pololetí 2007 cena smrkové kulatiny klesla o 40 procent, lesníci teď za metr krychlový dostávají 1400 až 1500 korun. Nákup koncem minulého roku snížili hlavně zpracovatelé méně kvalitního dřeva, výrobu omezují i pily. Letos se zřejmě oživení trhu se dřevem nedá očekávat. Na dnešní konferenci Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR (SVOL) to řekl předseda sdružení František Kučera.
    "Vzhledem k tomu, že vlastníci lesů mají 80 až 90 procent veškerých příjmů z prodeje dřeva, má propad cen ohromný dopad na jejich ekonomiku," řekl Kučera. Podniky, které nechtěly skončit ve ztrátě, už podstatně omezily objem prací, například opravy lesních cest. Proto zaměstnají podstatně méně sezonních pracovníků i firem.
    Podle Kučery za poslední dvě desetiletí nebylo české lesnictví v tak těžké situaci. Přesto nepředpokládá, že by majitelé začali ve velkém lesy prodávat. "Poslední cesta je propustit personál a počkat, až se situace stabilizuje," míní. Podnikům, hospodařícím v obecních majetcích, by podle něj pomohlo snížení nájmů za lesy. Některá města na Vysočině k tomu již přistoupila.
    Trh se dřevem utrpěl kvůli třem kalamitám, které postihly lesy v ČR i okolních zemích v posledních dvou letech. "Očekávali jsme, že na podzim 2008 se propad cen zastaví, ale to se nestalo. Nastoupila hospodářská krize," řekl Kučera. Do problémů se dostali zpracovatelé dřeva, odbyt klesl v papírnách, stavebnictví i v jiných oborech.
    Zpracovatelé vlákninového dříví přestali nakupovat ke konci minulého roku. Dříví se hromadí v lese, což zvyšuje hrozbu kůrovcové kalamity. Obnovení výkupu ve větším se podle Kučery dá očekávat asi v letošním druhém čtvrtletí. Obtížně se prodává i pilařská kulatina, protože několik pil zavřelo své provozy a řada dalších omezila výrobu. Pilařskou kulatinu prý v Česku shánějí rakouští obchodníci, údajně však nemají na zaplacení.
    "Ceny dřeva jsou tragické. Ale jsme pod vlivem kůrovcové kalamity, která se šíří jihozápadní částí plzeňského kraje. Nemůžeme zastavit těžby," uvedl Václav Toman, správce lesů města Sušice. Dodal, že firma omezila práce v lese, ale některé činnosti má povinnost provádět ze zákona, třeba zalesňování. "Musíme zaplatit za sazenice i za práci," podotkl. Podnik se nechystá propouštět, ale omezí počty brigádníků. Ti v sezoně představovali dvě třetiny pracovníků.
    SVOL sdružuje asi 1080 vlastníků obecních a soukromých lesů, kteří hospodaří na 32 procentech nestátních lesů. V České republice spravují soukromí vlastníci asi 23 procent lesů, necelých 16 procent patří obcím; zbylých přibližně 60 procent je ve vlastnictví státu.

Zařazeno v Lesnictví a myslivost