KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Záludná choroba pšenice

26/02/09

V Jižní Americe se šíří choroba pšenice vyvolaná houbou Magnaporthe grisea.

Choroba pšenice označovaná jako „wheat blast“ způsobuje v Jižní Americe stále častěji vysoké ztráty na výnosech. Původce –  houba Magnaporthe grisea – napadá klasy, které bělají a obsahují svraštělá zrna. Snížení výnosů se často pohybuje okolo 40 až 50 %. Choroba postupující z brazilského spolkového státu Paraná se epidemicky šíří v Paraguayi a Bolívii. V důsledku toho v bolivijských nížinách klesly pěstitelské plochy pšenice více než o polovinu.

Odborníci se domnívají, že tato houba pravděpodobně přeskočila z planě rostoucích trav na pšenici. Zatím však vědí pouze to, že vyžaduje teplo a vlhko. Životní cyklus ještě není znám.

Rezistentní odrůdy pšenice dosud nejsou k dispozici. Aplikace fungicidů je sice možná, pro malé pěstitele ve vývojových zemích však příliš drahá.

V Mezinárodním centru pro výzkum kukuřice a pšenice Cimmyt v Mexiku v současné době probíhá šlechtění rezistentních odrůd, které je financováno také Spolkovým ministerstvem pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Top Agrar, 2009, č. 2, s. 52

Zdroj: Agronavigátor.cz

Zařazeno v Aktuality, Komodity