KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Podle britské studie oslovovat krávu jménem zvyšuje její dojivost

30/01/09

Zdroj: Agroseznam.cz

Není nad osobní přístup. A platí to i u krav. Ten, kdo dojí krávu šetrně a – a to zvlášť – oslovuje ji jménem, dostane od ní víc mléka. Tvrdí to dnes zveřejněná britská studie, o které informuje agentura AFP. Krávy, k nimž mají jejich chovatelé individuální přístup, dají ročně až o 250 litrů mléka víc, tvrdí badatelé z univerzity v Newcastlu.

    "Stejně jako lidé reagují lépe na individuální přístup, tak i krávy jsou šťastnější a uvolněnější, když jim věnujete víc pozornosti. Oslovovat krávu jménem nebo být s ní stále víc ve styku, jak roste, nejen zlepšuje její pohodu a její vnímání člověka, ale také zvyšuje její dojivost," vysvětluje v odborném časopisu Anthrozoos Catherine Douglasová, která studii vedla.
    Její tým zkoumal situaci u 516 chovatelů v celé Británii. Skoro polovina z nich – 46 procent – řekla, že jejich krávy mají svá jména. Jejich svěřenkyně se jim za to odměnily v průměru 258 litry mléka ročně navíc ve srovnání s těmi, k nimž jejich majitelé přistupují neosobně.
    Dvě třetiny dotázaných farmářů uvedly, že "znají všechny krávy svého stáda", a 48 procent souhlasilo s názorem, že pozitivní lidský kontakt může dojivost krav ovlivnit.
    "Naše údaje ukazují, že britští chovatelé jako celek pohlížejí na své krávy jako na inteligentní bytosti schopné zažívat celou škálu emocí. Věnovat víc pozornosti jednotlivým zvířatům a oslovovat je jmény může také výrazně zvýšit produkci mléka – a farmáře to nestojí nic navíc," uvedla Douglasová.

Zařazeno v Skot, WELFARE