KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Finanční krize působí na trh obilovin

21/10/08

Ceny obilovin na světových trzích klesají, odlehčit by mohly vývozy pšenice.

(ZMP) – Trhy s obilovinami se nacházejí ve vleku mezinárodní finanční krize. Velké obavy vzbuzuje silné ekonomické oslabení v mnoha zemích, které stlačuje kurzy surovin na termínovaných trzích dále směrem dolů, protože institucionální investoři z důvodů likvidity ve velkém rozsahu odstupují od svých aktivit v sektoru surovin.

Především se jedná o kotace surového oleje, kukuřice a sójových bobů, které se dostaly pod velký tlak. Na chicagské burze poklesl kurs v průběhu dvou týdnů o téměř 20 %, na pařížské burze to bylo o více než 10 %.    

Výrazná potřeba likvidity v USA podporuje nárůst kursu dolaru, což zvyšuje exportní šance zboží z EU na světových trzích. Kromě toho výrazně snížené ceny obilovin jakož i klesající dopravní náklady podněcují poptávku v tradičních dovozních státech severní Afriky a Blízkého východu. I když může vývoz pšenice přispět k určitému odlehčení, pokles cen zřejmě zastavit nedokáže. 
 
Finanzkrise wirkt auf Getreidemärkte [cit. 2008-10-10], www.animal-health-online.de

Zdroj: Agronavigátor.cz

Zařazeno v Komodity