KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Top Víno Slovácka

16/09/08

K jižní Moravě patří především víno a tak spolu s dožínkovými slavnostmi  se souběžně konalo  i první zajímavé vinařské zastavení svého druhu.

Okresní agrární komora a Zemědělský svaz ČR, územní organizace v Uherském Hradišti ve spolupráci s Agrární komorou Zlínského kraje a Krajským informačním střediskem pro rozvoj zemědělství a venkova Zlínského kraje  letos zorganizovala  I. ročník soutěže určené vinařům pod názvem „TOP VÍNO SLOVÁCKA  2008".

Propagace vinařů  Slovácka

Jedná se o regionální ocenění výrobku z odvětví zemědělství a potravinářství ve Zlínském kraji, které se uskutečňuje za finančního přispění Zlínského kraje. Soutěž je uznána a zaštítěna Ministerstvem zemědělství ČR a hejtmanem Zlínského kraje.

Záměrem bylo také zmapovat kolik máme na Slovácku, respektive v našem kraji prodejců vín a v neposlední řadě je  to podpora a propagace  vinařů Slovácka.

 

Přísná pravidla soutěže


Soutěže se mohli účastnit všichni vinaři, jejichž vína byla vyrobená na Slovácku ve Zlínském kraji, z hroznů odrůd révy vinné mající původ na území ČR, kteří splňují zákon 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství a statut soutěže.

Byla nastavena přísná pravidla soutěže, aby se tato mohla zařadit do prestižních vinařských soutěží v České republice.

Do soutěže se přihlásilo  18 největších vinařů a vinařských podniků Zlínského kraje, respektive prodejců vín.

Pro letošní první ročník byly vybrány některé odrůdy bílých a červených vín. Z bílých vín jsou to, Rulandské bíle, Rulandské šedé,  Muller Thurgau, Tramín, Chardonnay, Sauvignon a Muškát moravský. Z červených vín Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Frankovka a Zweigeltrebe.

 

Ocenění je zárukou kvality

Z těchto vybraných odrůd se k hodnocení, které podléhalo kontrole ministerstva zemědělství, sešlo celkem 58 vzorků, z toho 47 bílých vín a 11 odrůd červených vín.

Vína ze sklizně roku 2007 hodnotily odborné komise složené z vinařů celého kraje, kteří jsou držiteli platného osvědčení o degustátorské zkoušce. Oceněná vína jsou zárukou kvality a pro zákazníka to bude informace, podle které si může víno vybírat.

 

Vinařské slavnosti v Polešovicích
Výsledky soutěže byly vyhlášeny  na Vinařských slavnostech v Polešovicích v sobotu 6. září. Certifikát TOP Víno Slovácka 2008 obdrželo 10 vín, která dosáhla nejvyššího počtu bodů. Tato vyhodnocená  vína pak  mohou být na  obalu označena medailemi TOP víno Slovácka 2008, které ocenění vinaři obdrželi na počet láhví se kterým se do soutěže přihlásili.

Doufáme, že tato soutěž přispěje k prohloubení obchodních a společenských vztahů mezi výrobci vína, obchodníky a spotřebiteli a k propagaci moravských vín a ohodnocení záslužné práce našich zemědělců, vinařů.

 

Karla Malinová ředitelka Okresní agrární komory Uherské Hradiště