Dobroty se značkou Perla a Mls
Dožínkové slavnosti se o uplynulém víkendu konaly pod taktovkou agrárních komor jak v Olomouckém kraji, v Hradci Králové, v Ústeckém kraji a dlužno dodat, že většinou souběžně probíhaly soutěže o nejlepší potravinářské výrobky regionu.
Produkty hodnotila komise podle originality, chuti, vůně, použitých surovin, designu či dostupnosti výrobku na trhu. „Cílem je propagovat zlínský region a jeho výrobce,“ vysvětlila ředitelka Okresní agrární komory ve Zlíně Jana Brázdilová.
Mezi oceněnými pokrmy jsou například Královské škvarky holešovského výrobce lahůdek a uzenin Josefa Pospíšila či pečínkový závin z otrokovického řeznictví Petry Zbořilové. Z mléčných produktů dostal regionální známku zase Safari jogurt slušovické společnosti Yoplait Czech a Hanácká koule z kroměřížské firmy Kromilk.
V kategorii pečivo pak Perlu Zlínska získalo hned dvakrát Agrodružstvo v Roštění za vícezrnný chlebánek a likérovou špičku.
V Pardubicích se zase soutěžilo o MLS Pardubického kraje a jejího vyhodnocení se s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a vicehejtmanem Pardubického kraje Romanem Línkem zúčastnil i prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a samozřejmě zástupci pořádající Regionální agrární komory Pardubice a představenstva AKČR. Celkem se do finále dostalo 30 dobrot, 12 masných výrobků od malých i větších řeznických firem,6 pekárenských, 7 mléčných výrobků, 4 z medu a jedna alkoholická pivařská dobrota se značkou světlý ležák Rychtář Premium. K ochutnání byli různé místní vítězné klobásy, jako zajímavosti třeba vítězný čokorohlík nebo kozí zmrzka a jogurt nebo medovina a obohacené medy. To vše se dalo ochutnat na II.ročníku soutěže o potravinářský výrobek roku 2008 Pardubického kraje na pardubickém závodišti .“Naším mottem je: "Mlsejme dobroty z Pardubického kraje,“ uvedli organizátoři ze společnosti Agrovenkov, o.p.s Václav Koblížek a Vladimír Šabata, kteří spolu s ředitelem Regionální agrární komory Pardubického kraje Václavem Kroutilem předávali vítězům poháry a také krásné průvodce regionem v podobě zajímavé video nahrávky o krásách kraje.
Zařazeno v Aktuality, Potravinová soběstačnost