KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Dobroty se značkou Perla a Mls

16/09/08

Dožínkové slavnosti se o uplynulém víkendu konaly pod taktovkou agrárních komor jak v Olomouckém kraji, v Hradci Králové, v Ústeckém kraji a dlužno dodat, že většinou souběžně  probíhaly soutěže o nejlepší potravinářské výrobky regionu.

I když právě na tyto aktivity  agrárních komor se někdy i z úst pracovníků ministerstva zemědělství zapomíná a jmenují se všechna možná uskupení, která se jen dílčím způsobem na této  populární soutěži zviditelňují, o nejlepší dobroty z regionů se pod taktovkou agrárních komor rozhoduje zcela transparentně a vysoce odborně úpodle daného přesného itineráře. Hodnotí se totiž  s přispěním odborníků z řad dietologů,chemiků, inspektorů, prostě lidí, kteří neurčí vítěze jen na  podkladech, že mi něco chutná,ale mají pro to řadu vážných , mimo jiné i organoleptických odůvodnění. A tak například Zlínský kraj udělil letos patnácti pekárenským, masným a mléčným výrobkům ocenění Perla Zlínska. Tu každoročně uděluje  Okresní agrární komora  Zlínského kraje.

Produkty hodnotila komise podle originality, chuti, vůně, použitých surovin, designu či dostupnosti výrobku na trhu. „Cílem je propagovat zlínský region a jeho výrobce,“ vysvětlila ředitelka Okresní agrární komory ve Zlíně Jana Brázdilová.

Mezi oceněnými pokrmy jsou například Královské škvarky holešovského výrobce lahůdek a uzenin Josefa Pospíšila či pečínkový závin z otrokovického řeznictví Petry Zbořilové. Z mléčných produktů dostal regionální známku zase Safari jogurt slušovické společnosti Yoplait Czech a Hanácká koule z kroměřížské firmy Kromilk.

V kategorii pečivo pak Perlu Zlínska získalo hned dvakrát Agrodružstvo v Roštění za vícezrnný chlebánek a likérovou špičku.

V Pardubicích se zase  soutěžilo o MLS Pardubického kraje  a jejího vyhodnocení se s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a vicehejtmanem Pardubického kraje Romanem Línkem zúčastnil  i prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a samozřejmě  zástupci pořádající  Regionální agrární komory Pardubice a představenstva AKČR. Celkem se do finále dostalo 30 dobrot, 12 masných výrobků od malých i větších  řeznických firem,6 pekárenských, 7 mléčných výrobků, 4 z medu a jedna alkoholická pivařská dobrota se značkou  světlý ležák Rychtář Premium. K ochutnání byli  různé místní vítězné klobásy, jako zajímavosti třeba vítězný čokorohlík nebo  kozí zmrzka a jogurt nebo medovina a obohacené  medy. To vše  se dalo ochutnat  na II.ročníku soutěže o potravinářský výrobek roku 2008 Pardubického kraje na pardubickém závodišti .“Naším mottem je: "Mlsejme dobroty z Pardubického kraje,“ uvedli organizátoři ze společnosti  Agrovenkov, o.p.s Václav Koblížek a Vladimír Šabata, kteří spolu s ředitelem Regionální agrární komory Pardubického kraje Václavem Kroutilem předávali  vítězům poháry a také  krásné průvodce regionem v podobě zajímavé video nahrávky o krásách kraje.