KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Na Břeclavsku zahajují sklizeň obilovin

01/07/08

Sklizeň prvních druhů obilovin začne v Česku ještě tento týden. Jako první vjedou s kombajny do polí zemědělci na Břeclavsku a Znojemsku. Uvedl to prezident Agrární komory Jan Veleba. Pěstitelé očekávají lepší sklizeň než loni, cena obilovin ale zřejmě kvůli situaci na světovém trhu neklesne.

"Zatím to s úrodou vypadá dobře, i když o víkendu už na Břeclavsku začala vlivem vysokých teplot vysychat zrna. Teploty zde překročily dvaatřicet stupňů Celsia," řekl Veleba.. Jako první se začne sklízet ozimý a jarní ječmen, poté bude následovat ozimá pšenice.

Podle Agrární komory letos čeští zemědělci díky příznivému počasí a nárůstu osetých ploch sklidí kolem 7,2 až 7,5 milionu tun obilí. Loni to bylo 7,153 milionu tun. Větší sklizeň se letos očekává i v celé EU, která po loňském dramatickém růstu cen obilovin pozastavila platnost nařízení, jež nutí farmáře ponechávat část půdy ladem.

Podle Veleby jsou ve světě velmi malé zásoby obilovin a poptávka bude nadále velmi vysoká, proto obilí zřejmě nezlevní. Poslední měsíc navíc zemědělci v Polsku a Německu bojují se suchem. Sklizeň obilí v Polsku kvůli suchu může podle odhadů meziročně klesnout o deset procent, přestože se zvýšily oseté plochy.

V celé EU se loni urodilo 257 milionů tun obilí. Podle předpokladu by letos měla sklizeň obilí v EU stoupnout přibližně o 30 milionů tun. Pokud se ale situace v Polsku a Německu ještě více zhorší, bude to výrazně méně, dodal Veleba.

 

Zařazeno v Komodity