KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Pšenice by mohla zamířit na jih

03/06/08

Zdroj: Colosseum, a.s.

Ceny pšenice, jež se momentálně nacházejí na úrovni devíti měsíčního minima, by mohly podle nezávislých zdrojů i nadále klesat. Příčinou je počátek sklizně pro letošní rok odhadované rekordní úrody.

Předpokládaná doba sklizně ve Spojených státech, Kanadě, Evropě a Číně je odhadována na období následujících 90 dnů a měla by postupně vést ke zvýšení dostupnosti zmiňované obiloviny a pravděpodobně k oslabení ceny na světových trzích. Ruku v ruce s poklesem ceny by celosvětově rostoucí nabídka pšenice mohla napomoci uklidnění globální potravinové krize, jež vyvolala řadu nepokojů a výtržností v zemích od Haiti po Egypt. Podle posledních odhadů by se objem celosvětové produkce pšenice v letošním roce měl zvýšit o 8,2 procent na celkových 656 miliónů metrických tun.

V rámci dnešní ranní obchodní seance na burze Chicago Board of Trade se cena nejaktivnějšího červencového futures kontraktu na pšenici pohybuje kolem hodnoty 760 centů za bušl.