KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

V Evropě se objevila nová choroba pšenice

08/05/08

V Dánsku byl nedávno nalezen nový kmen rzi plevové schopný rozmnožovat se při vyšších teplotách.

 

Dánsko je první evropskou zemí, kde byl zjištěn nový kmen rzi plevové (Puccinia striiformis), který již v USA způsobuje ztráty dosahující 10 mil. tun za rok. Podle Dr. Mogense Hovmollera, fytopatologa z Univerzity Aarhus, mají spory zcela jiný profil DNA než současné evropské kmeny rzi plevové. Přestože při analýze spor byl v Dánsku nalezen také izolát s velmi podobným profilem, nový kmen rzi zřejmě u většiny běžných evropských odrůd pšenice dosud žádnou infekci nezpůsobil. Dr. Hovmoller však varuje před ukvapenými závěry. Rezistence odrůd není dlouhodobě garantována a stačí jen několik málo mutací nového kmene, aby byla současná rezistence evropských odrůd prolomena.

Nový kmen rzi plevové je schopen rozmnožovat se při vysokých teplotách (30 °C a více), což ho ve srovnání s jinými aktuálními kmeny činí obzvlášť nebezpečným. Testy v USA ukázaly, že tento kmen může produkovat tři- až čtyřikrát více spor než dosud běžné kmeny a jeho růst na náchylných odrůdách pšenice je velmi rychlý.

Další informace: Dr. Mogens Hovmoller, Zentrum für Pflanzenschutz, Universität Aarhus, e-mail: mogens.hovmoller@agrsci.dk.

DLG-Mitteilungen, 2008, č. 4, s. 8

Zařazeno v Komodity