KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Gandalovič: Podpora včelařům bude rychlá a adresná

29/04/08

Zdroj: MZe

Kdo rychle dává, dvakrát dává. Pětadvacetimilionová podpora včelařům, které vinou rozšíření varoázy způsobené nepříznivými klimatickými podmínkami nejvíce postihl úhyn včelstev, musí být rychlá a adresná. Včelaři by proto podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče neměli s obnovou včelstev váhat.

Ministr to uvedl v průběhu jednání se zástupci Českého svazu včelařů, které proběhlo dnes dopoledne v Poslanecké sněmovně. Podle jeho slov je důležité, že se podařilo prosadit zvýšení podpory do sektoru rychle.

„Byli jsme si vědomi kritické situace v odvětví včelařství. Proto jsem rád, že kabinet v pondělí schválil náš návrh navýšit podporu o 25 milionů korun z rezerv ministerstva zemědělství. Způsob podpory, který jsme zvolili, je oproti alternativním návrhům jednodušší a rychlejší. Včelaři se proto nemusí obávat hrozících ztrát, peníze na obnovu včelstev dostanou včas,“ řekl Gandalovič.

Příčinou zvýšeného úhynu včelstvech v ČR byly náročné klimatické podmínky způsobené vyšší průměrnou teplotou v zimních měsících. Podle zdrojů ministerstva zemědělství došlo k úhynu více než 61 tisíc včelstev.

Podle ministra je třeba do budoucna třeba klást vyšší důraz na prevenci. MZe proto bude podporovat profesionalizaci včelařů obvyklou ve vyspělých zemích Evropské unie.

„Je nutné naučit se podobným situacím předcházet, aplikovat léčebné kroky. K úhynu včelstev v letošním roce v České republice došlo i přes to, že finanční podpory směřující do včelařství z rozpočtu ministerstva a ze zdrojů EU jsou vysoké, na rok 2008 byla pro sektor včelařství vymezena celková částka přesahující 141 milionů korun,“ upozornil ministr.

Zařazeno v Aktuality, MZe ČR