KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výhoda pro pracující důchodce  

01/02/08

Zdtoj: ČTK

Slevu na poplatníka, která pro rok 2008 činí 24 840 Kč, mohou letos poprvé uplatit i poživatelé starobních důchodů, pokud pracují.

Pracující důchodci by si měli od letošního roku o něco polepšit. Více peněz by měli mít díky daňové slevě, kterou zatím vůbec neměli. Díky daňové reformě mají i vydělávající penzisté nárok na odečet 24 840 Kč ročně jako ostatní. Do konce loňského roku mohli zaměstnanci uplatňovat roční slevu na dani 7 200 Kč. Tato výhoda se ale netýkala pracujících důchodců, kteří na ni neměli nárok.

Lidé, kteří se rozhodnou po dosažení důchodového věku dál pracovat, mají nyní dvě možnosti. Když začnou pobírat penzi, další pracovní aktivitou si ji nezvýší. Pokud si důchod nevezmou, základ pro jeho výpočet si za každých 90 odpracovaných kalendářních dnů zvednou o 1,5 procenta.

Pracující důchodci mohou získat jen pracovní smlouvu na dobu určitou, a to maximálně na rok. Tuto podmínku by ministr práce Petr Nečas rád zrušil.  Navrhuje také to, aby si senioři mohli zvyšovat penzi i tehdy, kdyby brali její polovinu. Za každých dalších 180 odpracovaných kalendářních dnů by si pak základ pro výpočet důchodu zvýšili o 1,5 procenta, tedy proti dnešku poloviční rychlostí. Podle Nečase by opatření přispělo k "postupnému odchodu do starobního důchodu".

Muži nyní odcházejí do důchodu v téměř 62 letech, bezdětné ženy v 60 letech a pár měsících, matky podle počtu vychovaných dětí o něco dříve. Důchodový věk se postupně zvyšuje na 63 let. Nečas by rád prosadil, aby se dál zvedal až na 65 let.

Zařazeno v Zákony ,vyhlášky