KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Další snížení stropu pro odvod sociálního pojištění  

21/01/08

Zdroj: ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navrhne, aby vláda ještě do příštích parlamentních voleb snížila sociální pojištění lidem s vyššími příjmy.

Strop pro odvody by měl klesnout ze současného čtyřnásobku průměrného platu na trojnásobek. Další novinkou by měl být strop na zdravotní a nemocenské pojištění.

Vezme-li se jako základ dnešní průměrný plat 22 tisíc, nemělo by se podle ministra na pojistné už nic platit z platu nad 88 000 korun. U příjmu nad 66 000 korun by se přestával platit povinný odvod na důchod, který činí dohromady za zaměstnance a zaměstnavatele 28 procent z příjmu. U mzdy nad 44 000 by odpadla povinnost odvádět státu 4,4 procenta na nemocenskou.

Na nové stropy by dosáhlo podstatně víc lidí než nyní. Hrubý příjem přes 44 000 korun měsíčně má v Česku 290 000 zaměstnanců , nyní může stropy využít kolem 45 000 lidí.

Ministr práce by neměl mít problém prosadit svůj plán ve vládě. Lidovci i zelení s úlevami na pojistné souhlasí, postupné snížení stropu na trojnásobek bylo součástí vládních plánů už loni na jaře. ČSSD je proti, i když ještě jako vládní strana stropy navrhovala.

Zařazeno v Zákony ,vyhlášky