KIS Ústecký kraj
Projekt Krajského informačního střediska pro rozvoj zemědělství a venkova Ústeckého kraje vznikl za podpory Ministerstva zemědělství

Výroba metylesteru u nás narůstá

07/11/07

Zavedení biopaliv v dopravě od začátku září, prvního měsíce povinného přimíchávání, se projevilo ve výrazném meziměsíčním nárůstu výroby

Jeho produkce vzrostla z 4500 tun v srpnu na 7400 tun v září. Přestože se s jeho produkcí výrazně zvýšil i dovoz na 1540 tun z padesáti tun, obchodní bilance je v České republice kladná. Vývoz v srpnu dosahoval kolem 3300 tun, v září asi 3600 tun. V září se do nafty přidávalo v průměru 1,9 procenta biopaliva – metylesteru řepkového oleje. Uvedl to Petr Jevič ze Sdružení pro výrobu bionafty na základě údajů České obchodní inspekce.

Podle zavedených pravidel musí dodavatelé nafty přidávat biopalivo tak, aby od 1. září do konce roku dosáhlo v celkovém objemu prodané nafty podíl dvě procenta. V jednotlivých dodávkách se mohou pohybovat od nuly do pěti procent. V září se přimíchávalo od nula do 4,9 procenta biosložky, doplnil z výsledků kontrol České obchodní inspekce Jevič.
Od ledna se má začít přidávat do benzinu biolíh. V příštím roce by měl pro biosložky platit povinný minimální podíl dvě procenta jak pro benzin, tak naftu. Dodavatelé pohonných hmot, kteří nebudou plnit přimíchávání biosložek, hrozí pokuty. Za každý litr biopaliv, který měli v rámci svého podílu na trh dodat, ale nedodali, zaplatí 75 korun.

Autor: Seifertová Eva

Zdroj: Agroweb